Nakladatelství Albatros
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych prosím vědět, podle čeho se nakladatelství Albatros jmenuje.
Odpověď
Dobrý den,
nakladatelství Albatros vzniklo 15. dubna 1949 v Praze jako Státní nakladatelství dětské knihy (SNDK). V roce 1969 se SNDK s účinností od 1. ledna přejmenovalo na Albatros nakladatelství pro děti a mládež. V tomtéž roce přesídlilo do budovy Na Perštýně. Ve stejný rok vytvořil Jiří Rathouský logo Albatrosu. Nový název údajně navrhl spisovatel Bohumil Říha (v l. 1956-1967 ředitel Státního nakladatelství dětské knihy, Praha a v l. 1956-1970 předseda Kruhu přátel dětské knihy, autor Honzíkovy cesty, O letadélku Káněti, Dětské encyklopedie a dalších). Jde skutečně o ptáka albatrosa http://cs.wikipedia.org/wiki/Albatros_st%C4%9Bhovav%C3%BD, který svými velkými křídly (obrazně myšleno) obejme děti celého světa.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
01.10.2010 09:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu