Nakladatelství Albatros
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli vyšla nějaká literatura o nakladatelství Albatros, o jeho vzniku, činnosti, osobnostech atd. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, nakladatelství Albatros je největší a nejstarší české nakladatelství, které se soustřeďuje na vydávání knih pro děti a mládež. Od roku 2003 vydává pod názvem Albatros Plus také literaturu pro dospělé.
Pod názvem SNDK (Státní nakladatelství dětské knihy) vzniklo ve vlně znárodňování a slučování soukromých podniků po Únoru 1948 dne 15. dubna 1949. V roce 1964 bylo jedním ze sedmi spoluzakladatelů Veletrhu dětské knihy v Bologni. Jméno Albatros získalo v roce 1969. Jako jedno z mála velkých státních předlistopadových nakladatelství přežilo privatizaci a tržní transformaci. Vydává mj. knihy o Harry Potterovi od J.K. Rowlingové (od r. 1998). K historii tohoto nakladatelství bychom Vám doporučili pročíst následující publikace:
-Albatros : (SNDK) Knihy pro děti a mládež 1969. -- Praha : 1969. Naps. M.Korejs, sg. I 192018 (výpůjčka je možná pouze do studovnny Národního konzervačního fondu)
-Průvodce po Státním nakladatelství dětské knihy. Naps. Milan Korejs a Vladimír Svoboda ; Jan Noha: Zamyšlení a sen nad dětskou knihou. Praha : SNDK, 1959 sg. II 051788 (výpůjčka je možná pouze do studovnny Národního konzervačního fondu)
Pokud jde o zaměření tohoto nakladatelství, doporučujeme Vám prostudovat si Bibliografické soupisy SNDK a Albatrosu, Katalogy dětské literatury a Ediční plány na jednotlivé roky (ve fondu NK ČR).
Uvedené publikace naleznete v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cu, záložka Katalogy a dabáze, zadáním názvu nebo klíčových slov(např.SNDK, Albatros, Bibl.soupis)) do vyhledávacího formuláře.
Pro doplnění informací se můžete zkusit obrátit přímo na nakladatelství Albatros (archiv).
Výpůjčky knih v Národní knihovně jsou možné pouze na základě průkazky čtenáře, viz http://www.nkp.cz, záložka Služby, Pro uživatele a návštěvníky.
K  Vašemu dotazu bychom Vám rovněž doporučovali pročíst si níže uvedené internetové odkazy :
http://www.almanachlabyrint.cz/nakladatelstvi/163/albatros-nakladatelstvi-as/,
http://www.novinky.cz/ekonomika/143951-bonton-prodal-nakladatelstvi-albatros.html
http://karel-may.majerco.net/nakladatelstvi/statni-nakladatelstvi-detske-knihy-albatros/
http://www.albatros.cz/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu