Nakladatelská krize
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc. V rámci školní prezentace jsem dostala téma týkající se nakladatelské krize ve 30. letech a jak nakladatelé krizi překonávali. Téma je to jistě zajímavé, bohužel nemohu nalézt literaturu, ze které bych mohla čerpat informace ke své prezentaci. Můžete mi poradit, ve kterých dostupných publikaci či na kterých internetových stránkách mohu najít dostatek informací o této době v nakladatelské činnosti?
Moc Vám děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
toto téma se zdá být poměrně neprobádané, přesto lze najít několik zdrojů, ze kterých můžete při prezentaci čerpat. Zkuste se podívat např. na tento článek: http://bibber.cz/pdf/cyklus1-burget.pdf.
Informace o historii nakladatelstvích a tisku najdete v knize: ŠALDA, Jaroslav. Budování tisku za Rakouska, Československé republiky a jeho obrana za německé okupace. Vyd. 1. Praha: Eva, 2001. 342 s., [8] s. obr. příl. ISBN 80-238-8732-7.
K tomu, jak nakladatelé překonávali hospodářskou krizi, doporučujeme prostudovat knihy zaměřené přímo na historii jednotlivých nakladatelských domů, např:
ENGEL, Štěpán. 55 let nakladatelství Orbis: 1921-1976. Praha: Orbis, 1976. [34] s.
FEJLEK, Vojtěch, ed. Melantrich 1898-1998: nepodlehne ani ohni ani meči. 1. vyd. Praha: Melantrich, 1998. 133 s. ISBN 80-7023-273-0.
WALTER, Vojtěch, ed. Státní nakladatelství v Praze: [Stručná historie Státního nakladatelství v Praze. V Praze: Státní nakladatelství, 1947. 21-[I] s.
Dále bychom doporučili sekundární literaturu:
LACINA, Vlastislav. Velká hospodářská krize v Československu 1929-1934 [online]. Praha: Academia, 1984 [cit. 2018-11-07]. Dostupné z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2768dfa0-ade4-11e3-9d7d-005056827e51
HRUBÝ, Pavel. Hospodářská krize 30. let [online]. Brno: CERM, 1994 [cit. 2018-11-07]. Tematická jednotka pro střední školy. DS. ISBN 80-901663-7-7. Dostupné z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:52106850-d6e5-11e5-9ce1-005056827e51
TOMEŠ, Zdeněk. Hospodářská politika: 1900-2007. V Praze: C.H. Beck, 2008. Beckovy ekonomické učebnice. ISBN 978-80-7400-002-7.
RŮŽIČKOVÁ, Naděžda. Československo v období hospodářské krize 1930-1934: [Určeno pro výuku dějepisu ve 3. roč.]. Ostrava: ITEM, 1992. Tematická jednotka pro střední školy. DS.
FORMÁNEK, Miloslav. Kam se řítíš, Československo?. Praha: SAKKO, 1991.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.11.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu