Nakladatel, vydavatel
Text dotazu
Dobrý den, připravuji se na absolutorium a zarazila mě odborná otázka \"nakladatelé a jejich služby\"? Byli byste tak hodní a napsali mi, co si pod tím v kostce představit? A ještě mi vrtá hlavou hlavní rozdíl mezi nakladatelem a vydavatelem?
Odpověď
Dobrý den,
pojmy vydavatel a nakladatel definuje terminologická báze KTD (https://aleph.nkp.cz/cze/ktd) takto:
Vydavatel:
Fyzická či právnická osoba odpovědná za přípravu neperiodické či periodické publikace k vydání a oprávněná k vydání této publikace (tj. její zveřejnění tiskem).
Nakladatel:
Fyzická nebo právnická osoba odpovědná za uvedení neperiodické publikace (knihy, hudebniny, reprodukce, mapy, fotografie apod.) na knižní trh.
Zajišťuje hmotné prostředky k vydávání publikací, pečuje o odbornou a výtvarnou stránku vydávaných publikací, zajišťuje jejich vytištění, někdy též distribuci.
Rozdíl je konkrétně třeba v tom, že vydavatel může knihu připravit k vydání a vydat prostřednictvím nakladatele. Tedy vydavatel dokument připravuje k tisku, edičně připravuje apod., kdežto nakladatel zajišťuje technickou, ekonomickou stránku vydání. V praxi bývá obojí často spojeno.
Služby poskytované nakladatelem plynou zčásti z uvedené definice. Pod slovem příprava publikace k vydání si lze představit zpracování rukopisu od redakční práce až po sazbu, přípravu ilustrací apod.
Literatura:
Jak se dělá kniha : příručka pro nakladatele / Vladimír Pistorius. -- 2. vyd.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. -- 248 s. : il. ; 21 cm + ukázky druhů papíru ([8] l.)
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.01.2008 14:22
Martina Polgar píše:
Středa 12.01.2022 21:37
Dobry den, pripravujem kalendar a potrebovala by som vediet na koho sa mam obratit s jeho vydanim-je to nakladatel alebo vydavatel?
Dakujem za odpoved.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 13.01.2022 15:13
Dobrý deň,
podľa terminologickej databázy Národní knihovny ČR je nakladateľ fyzická alebo právnická osoba, ktorá zaisťuje uvedenie publikácie na trh, zaisťuje finančné prostriedky na vydanie a obvykle zodpovedá aj za distribúciu a rozširovanie vydaného titulu (zdroj tu: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00002661&local_base=KTD).
Vydavateľ je fyzická alebo právnická osoba zodpovedná za prípravu publikácie k vydaniu, najmä z hľadiska jej obsahu (zdroj tu: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00002713&local_base=KTD)
Stručné vysvetlenie rozdielu sme našli aj na slovenskom portáli: http://rozdiely.sk/[…]/
Z toho nám vyplýva, že Vy ako zostavovateľ kalendára ste jeho vydavateľom a môžete osloviť nakladateľa, aby zabezpečil finančnú a technickú stránku jeho publikovania. V praxi sa však mnohé kompetencie vydavateľa a nakladateľa prekrývajú a jeden subjekt môže zabezpečovať všetky činnosti vedúce k vydaniu publikácie. Zároveň je možné vydať publikáciu vlastným nákladom, pokiaľ sa nepodarí nájsť nakladateľa ochotného vložiť do publikovania prostriedky.
Berte však, prosím, uvedenú odpoveď najmä ako snahu o zodpovedanie Vašej otázky v rámci služby Ptejte se knihovny. Nemáme dostatočné kompetencie na poskytovanie zaručene správnych odpovedí, obzvlášť pokiaľ siahajú aj do oblasti práva (v tomto prípade do oblasti autorských, vydavateľských práv a pod.). Pripájame zoznam vydavateľstiev a nakladateľstiev na Slovensku, ktorý môžete filtrovať podľa miesta Vášho bydliska. Môžete skúsiť osloviť niektorý z týchto subjektov a informovať sa, ako vo Vašom prípade postupovať (zoznam tu: https://www.zoznam.sk/[…]/).
Veríme, že spoločnosti z praxe Vám budú vedieť poskytnúť relevantnejšiu odpoveď.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu