Najstarší film natočený na území Českej republiky
Text dotazu
Dobrý deň,
zaujímalo by ma, aký je najstarší film (názov filmu a rok), ktorý vznikol na území Českej republiky. Ďakujem za Váš čas.
Odpověď
Dobrý den,
nejstarším filmem, natočeným na území České republiky, je film americké produkční společnosti z roku 1897 nazývaný Hořický pašijový film.
V roce 1897 byl v Čechách zahraničními kinematografisty natočen i první rozsáhlejší snímek — takzvaný Hořický pašijový film...
Pašijové hry v Hořicích na Šumavě nedaleko Českého Krumlova byly  poprvé provedeny roku 1816. Brzy se staly velmi populárními...
V srpnu však byly hrány speciálně pro americkou filmovou společnost, která — podle zápisu v hořické farní kronice — hry fotografovala a směla „tyto předváděti v Americe, Anglii a jiných zemích, kde němčina není mateřštinou"...
Vznik prvních českých filmů, to znamená v Čechách a českými filmaři natočených, se datuje rokem 1898...
(J. Kříženecký) s finanční podporou otce svého kamaráda Pokorného zakoupil od Lumiérovy firmy v Lyonu aparát a šest neexponovaných negativních a pozitivních filmových pásů, protože cílem jeho podnikání nebylo pouze promítat dovezené zahraniční filmy — ale chtěl natáčet vlastní filmy.
Chtěl předvést návštěvníkům výstavy výjevy z pražských ulic. Tak vznikly první české filmové aktuality: Purkyňovo náměstí na Královských Vinohradech, Polední výstřel z děla na baště sv. Tomáše...
...
Lumiěrovy snímky se staly Kříženeckému vzorem i pro jeho tři hrané filmy; první hrané filmy v historii českého filmu, Pražský párkař a lepič plakátů, Švábovo zmařené dostaveníčko a Sólový výstup p. Švába.
Zdroj: BARTOŠEK, Luboš. Náš film: kapitoly z dějin (1896 - 1945). Praha: Mladá fronta, 1985. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:6c023860-9c14-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
Další zdroje:
v roce 1896 se uskutečnila první filmová projekce v Karlových Varech. První české snímky natočil J. Kříženecký a 1898 je promítal na výstavě Architektury a inženýrství v Praze v pavilónu Český kinematograf (Svatojánská pouť v českoslovanské vesnici...).
Ve stejném roce natočil hrané snímky Dostaveníčko v mlýnici. Výstavní párkař a lepič plakátů. Smích a pláč, ve kterých hrál J. Šváb-Malostranský, autor, režisér a protagonista prvních českých filmových skečů.
Zdroj: Velký slovník naučný. Sv.[1]. A-L. Praha: Diderot, 1999. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:9c271fb0-45be-11e4-bf02-5ef3fc9ae867
The Horitz Passion Play
Hořický pašijový film
Země    USA Spojené státy americké
Rakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Námět  Josef Johann Amann
Režie     Walter W. Freeman
Obsazení a filmový štáb
Hlavní role          Jordan Wiltschko,
Anna Wenziegerová
Produkce            Marc Klaw, Abraham Erlanger
Kamera Charles Webster
Premiéra             22. listopad 1897
Hořický pašijový film, v originále The Passion Play nebo The Horitz Passion Play, byl vůbec první hraný film natočený v Čechách a na území dnešní České republiky. Jednalo se o téměř hodinový záznam monumentálních pašijových her v Hořicích na Šumavě v přepracované verzi Josefa Amannna pořízený americkou produkcí v roce 1897. Premiéra proběhla ještě téhož roku ve Filadelfii a o rok později v New Yorku.
Hořický pašijový film je nejenom prvním filmovým záznamem vytvořeným na území České republiky, ale zároveň i první hodnotnou filmovou adaptací divadelního představení a pravděpodobně i prvním mezinárodním koprodukčním podnikem mezi filmaři a divadelníky na světě.
Záznam je dnes považován za ztracený.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%99ick%C3%BD_pa%C5%A1ijov%C3%BD_film
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.11.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu