Nahrazení koní traktory
Text dotazu
Dobrý den,
ve kterém roce byli v československém zemědělství koně zcela nahrazeni traktory?
Odpověď
Dobrý den,
jednoznačnou odpověď na přesný rok, kdy byli koně plně nahrazeni traktory, jsme bohužel nenašli. U nás vyráběl traktory jako první Václav Svoboda; jeho traktor Diesel-Kar se prodával od roku 1934.
Zdroj: https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-12793-kdo-vyrobil-prvni-traktor
Uvádíme zde několik citátů z děl v digitální knihovně. Jsou různého data a také dokládají, že takový přechod k mechanizaci v zemědělství byl postupný.
Koně jsou jako tažná síla nahrazeni traktory a jinými dopravními prostředky.
Jejich počet činí pouhou čtvrtinu ve srovnání s r. 1937 — 144 tis. kusů.
Na 100 ha zemědělské půdy připadalo dříve 8,3 koně, nyní již jen 2 koně. [1970]
Zdroj: MIŠTERA, Ludvík. 25 let úspěchů československého socialistického hospodářství. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973, s. 64. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:6ee7a650-92b1-11e5-ac67-005056827e51
Soustava strojů pro komplexní mechanizaci československého zemědělství byla schválena v r. 1971 vládou jakožto základní dokument pro perspektivní rozvoj mechanizace zemědělství. Při zpracování soustavy strojů byly na základě rozborů typizovány nejvhodnější známé nebo dostupné výrobní postupy pro jednotlivé výrobní oblasti a zpracovány agrotechnické požadavky na stroje...
Zdroj: Naučný slovník zemědělský. Praha: Ústav vědeckotechnických informací MZLH ve Státním zemědělském nakladatelství, 1972. sv. 4, s. 187. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e233bdca3523739d5d3ab100ed2b2d5d
S postupným nahrazením koňské síly mechanizací bylo uvažováno hned po skončení 2.sv.války.
Rolníkova práce - kolik dřiny a shonu vyžadovala. Kolik lidí z venkova zahnala za nejistým "blahobytem" do měst. To proto, že zemědělství čekalo na osvobozující pomoc strojů, které pro malého rolníka byly pouhým snem. Racionalisací našeho venkova zmizí konečně s polí i koně. Budou nahrazeny traktory.
Zdroj: Svět práce. Praha: Ústřední akční výbor československé sociální demokracie, 09.06.1949, 5(23), s. 9. ISSN 0139-6757. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f29a6a30-e10a-11ea-9a6f-5ef3fc9ae867
Chov koní byl po léta soustavně snižován. Koně byli nahrazeni traktory a jinými dopravními prostředky (45 tis. koní v r. 1980).
Nejvíce koní je v zemědělských oblastech a pak ve výše položených místech s těžbou dřeva - v oblastech východního, středního a západního Slovenska. Avšak i v této činnosti je kůň nahrazován speciálními traktory...
Zdroj: MIŠTERA, Ludvík, Jaromír DEMEK a Oliver BAŠOVSKÝ. Geografie Československé socialistické republiky: celostátní vysokoškolská učebnice pro studující přírodověd. a pedag. fak. stud. oboru 76-12-7 učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů - aprobačního předmětu zeměpis naps.: Ludvík Mištera, Oliver Bašovský, Jaromír Demek. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985, s. 258. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:85b31af0-a98c-11e3-bb86-005056825209
Vzhledem k postupnému nahrazení živé síly traktory se výrazně redukoval počet koní — z původních 3 160 v roce 1961 klesl na 178 v minulém roce.
Zdroj: Stráž lidu: Měsíčník levicové orientace. Olomouc: Krajský výbor KSČ, 1985, 65(4), s. 3. ISSN 1805-0190. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:49f141e0-6212-11e6-b155-001018b5eb5c
K podstatnému používání motorových pluhů a traktorů a jejich výrobě v našem prostředí došlo bezprostředně po 1. sv. válce.
... Také továrny dříve vyrábějící pro armádu se orientovaly na výrobu zemědělských strojů.
Za války a po válce se rovněž podstatně změnil poměr cen motorových pluhů a traktorů ve srovnání s cenami koňských potahů. Před rokem 1914 stál jeden pár dobrých koní asi 1 500 korun a traktor přibližně 25 000 korun.
V prvních poválečných letech se traktor prodával za 75 000 korun, přičemž tento technický pomocník nahradil 4 - 5 párů statnějších koní a náklady na pohonné hmoty se udávaly stejné jako krmení tažných zvířat.
Zdroj: HLUŠIČKOVÁ, Hana. Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2004. sv. 4, s. 478. ISBN 80-7277-042-X. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:9e518c10-e940-11e3-a012-005056825209
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2024 20:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu