Náhradní rodinná péče - pěstounská péče v konfrontaci s ústavní výchovou
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jestli byly v posledních letech uskutečněny nějaké výzkumy na téma náhradní rodinná péče - pěstounská péče v konfrontaci s ústavní výchovou. Pohled na prostředí, v němž dítě vyrůstá, socializuje se a osvojuje si sociální návyky. Budu ráda i za podněty ze zahraniční praxe. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v českém jazyce byla k uvedenému tématu vydána zpráva sociálněpsychologického výzkumu:
* PTÁČEK, Radek, KUŽELOVÁ, Hana a ČELEDOVÁ, Libuše. Vývoj dětí v náhradních formách péče. Vyd. 1. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2011. 54 s. ISBN 978-80-7421-040-2.
Z českých zdrojů byste mohla dále využít (mimo jiné) následující publikace:
* ŠKOVIERA, Albín. Dilemata náhradní výchovy: [teorie a praxe výchovné péče o děti v rodině a v dětských domovech]. Vyd. 1. Praha: Portál, 2007. 143 s. ISBN 978-80-7367-318-5.
* Náhradní výchova dětí - možnosti a meze: kolokvium I. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, 2008. 126 s. Sborníky; č. 39. ISBN 978-80-87146-05-7.
* ŠEREDOVÁ, Andrea. Rodina a sociální politika. Třebíč: Amaprint-Kerndl, 2012. 76 s. ISBN 978-80-87710-08-1.
Zahraniční knihy a články:
Knihy (www.worldcat.org):
COLTON, M. J., & HELLINCKX, W. (1993). Child care in the EC: a country-specific guide to foster and residential care. Aldershot, Hants, England, Arena.
ZAROYAN, M. A. (1999). A comparative study of residential treatment and foster care.
WOSNACK, K. (2010). A proposed case study of resiliency: comparing foster care and residential treatment using a mixed-methods approach. Lethbridge, Alta, University of Lethbridge, Faculty of Education.
Články (výběr z licencovaných databází NK ČR):
* del Valle, JF, & Bravo, A 2013, 'Current trends, figures and challenges in out of home child care: An international comparative analysis', [Tendencias actuales, datos y retos en las medidas de protección a la infancia con separación familiar: Un análisis comparativo internacional (Spanish; Castilian)], Psychosocial Intervention, vol. 22, pp. 251-257.
* Goddard, J, Murray, S, & Duncalf, Z 2013, 'Access to Child-Care Records: A Comparative Analysis of UK and Australian Policy and Practice', British Journal Of Social Work, 43, 4, pp. 759-774.
* Healy, K, Lundström, T, & Sallnäs, M 2011, 'A Comparison of Out-of-home Care for Children and Young People in Australia and Sweden: Worlds Apart?', Australian Social Work, 64, 4, pp. 416-43.
* Knuiman, S, Rijk, C, Hoksbergen, R, & van Baar, A 2015, 'Children without parental care in Poland: Foster care, institutionalization and adoption', International Social Work, 58, 1, p. 142.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .  Články  -  prostřednictvím databáze ANL: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl
K danému tématu se vztahuje i celá řada zahraničních článků a knih. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Zahraniční  monografie k tématu je možné dohledat prostřednictvím katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.11.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu