nadávky, etymologie
Text dotazu
Dobrý den, mám referát na téma Typické nadávky v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Potřebovala bych něco o etymologickém původu nadávek. Něco málo mám z Wikipedie, ale to nestačí. Děkuji.
Odpověď
Dobry den, nadavkami, vulgarismy a slangem se zabyva hned nekolik knih. Volny pristup do elektronickeho katalogu NK CR, (baze NKC - knihy nebo ANL - clanky), Vam umoznuje vyhledat si tituly, ktere by se Vam, podle Vaseho uvazeni, nejvic hodily. Pokud jste nasim ctenarem s platnym ctenarskym prukazem, muzete si knihy sam pres Internet objednat i ze vzdaleneho pristupu.
Prolistovala jsem nekolik publikaci, kde jsou napr. predmluvy, doslovy apod., ktere Vas mohou nasmerovat k dalsimu hledani. Zde je nekolik bibliografickych zaznamu na ukazku.
MARYNCAK, Richard. Citanka o lidech zlostnych, sprostych, nadavajicich a jinych. Praha: [Richard Maryncak], 2002.
Slovnik nespisovne cestiny: argot, slangy a obecna mluva od nejstarsich dob po soucasnost. Historie a puvod slov. Praha: Maxdorf, 2006.
OBRÁTIL, Karel jaroslav. Kryptadia: příspěvky ke studiu pohlavního života našeho lidu. Praha-Litomyšl: Paseka, 1999. -- 3 sv.
OBRÁTIL, Karel jaroslav. Velky slovnik sprostych slov. Praha: Lege Artis, 1999.
OUREDNIK, Patrik. Smirbuch jazyka ceskeho. Slovnik nekonvencni cestiny 1945-1989. Praha: Paseka, 2005.
Vulgarismy v deviti jazycich. Praha: Ottovo nakladatelstvi, 2006.
NOVOTNY, Michal. Zakulisi slov. Praha: Motto, 2003.
Autor posledni zminovane knihy vydal dalsi dve pokracovani s podobnym nazvem a je autorem poradu v regionalnim rozhlase, viz odkaz:
http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/85886
Pokud byste potreboval odbornejsi radu, obratte se na pracovniky Ustavu pro jazyk cesky AV CR, Jazykovou poradnu.
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu