nachos
Text dotazu
dobrý dne, nevíte co je to nachos?
Odpověď
Dobrý den, nachos jsou mexické tortilové chipsy. Autorem této oblíbené mexické pochutiny byl Ignacio "Nacho" Anaya z Piedras Negras v Mexiku. Poprvé nachos připravil v roce 1943. Jídlo nazval nachos especiales či special nachos. Název jídla odvodil z domácí podoby svého jména Nacho = Ignác. Trojúhelníkové chipsy z tortil se staly velmi populární a postupně pronikly i do jiných zemí.
Nachos se mohou podávat s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi (masem, sýrem, olivami, fazolemi, rajčaty apod.).
Některé recepty na úpravu nachos naleznete např. na:
* Labužník.com: http://www.labuznik.com/search.php?term=nachos&articles=1&recipes=1&links=1
* Apetit: http://www.apetitonline.cz/vyhledavani/nachos/kategorie/vse/strana/1
V českém jazyce již bylo vydáno několik kuchařek mexické kuchyně (např.):
* SPIELER, Marlena. Mexická kuchyně. Praha : Slovart, c2006. ISBN 80-7209-756-3.
* MILTON, Jane. Mexická kuchyně. 1.čes.vyd. Praha : Svojtka & Co., 2003. ISBN 80-7237-704-3.
* KLÍMA, Michael Dobromil. Nová mexická kuchyně. 1. vyd. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-9059-9.
* Pikantní kuchyně Tex-Mex. 1. české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2005. ISBN 80-7352-338-8.
Informační zdroje:
* http://en.wikipedia.org/wiki/Nacho
* Velký španělsko-český slovník = Gran diccionario espaǹol-checo. 1. vyd. Praha : Academia, 1977-1978.
* http://inogolo.com/pronunciation/Nachos (výslovnost)
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 10:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu