náboženství a stát
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda nevíte jaký je vliv západního náboženství na vývoj zapadních (moderních) států? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, zkuste se prosím obrátit na kolegy z knihovny Evangelické teologické fakulty, jistě by vám byli schopni odpovědět přesněji a zevrubněji.
Obecně lze říci, že v moderních západních státech je rovina politická a náboženská odděleny. V dřívějších dobách hrálo křesťanství v evropských státech podstatnou roli, která od středověku postupně slábla. Zásadní ovšem byla francouzská revoluce a například Spojené státy americké, pokud víme, vznikaly jako sekulární stát.
V současné době nemají náboženské instituce na fungování státu oficiálně žádný vliv. Tedy nezasahují přímo do státní správy, nevystupují jménem státu apod. (zcela jinak je tomu v řadě islámských zemí, kde ovšem jsou také rozdíly). Pokud víme, do návrhu evropské ústavy se nedostala formulace o křesťanství, což je asi příznačné pro odluku náboženství a státu.
V různých zemích se ale v různé míře prosazuje autoritativní vliv církve, a prostřednictvím veřejnosti pak církev, může působit na státní aparát (např. stanoviska k potratům a podobné otázky). Církev tedy může působit na stát prostřednictvím věřících, politické strany se mohou hlásit k náboženství apod. Bylo by ale třeba sledovat poměry v různých státech, protože situace v České republice a např. v Polsku nebo Irsku je docela odlišná.
Literatura k tématu:
Boží pomsta : křesťané, židé a muslimové znovu dobývají svět / Gilles Kepel ; [z francouzštiny přeložila Růžena Ostrá]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Atlantis, 1996. -- 182 s. ; 21 cm
Církevně-politický vývoj u nás od konce 80. let do současnosti / Tomáš Dacík. -- Brno : CERM, 2000. -- 23 s. ; 26 cm
Encyclopedia of politics and religion / editor in chief: Robert Wuthnow. -- 1st publ.. -- London : Routledge, 1998. -- 2 sv. (xxxvi, 874 s.) : il., mapy ; 29 cm
Evropa a její duchovní tvář : eseje, komentáře, diskuse / Jiří Hanuš, Jan Vybíral (eds.). -- 1. vyd.. -- Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005. -- 331 s. ; 21 cm
Church and State : a postmodern political theology book one / by Senn McGlinn. -- Leiden : University of Leiden, [2005]. -- xi, 432 s. : il. ; 23 cm
Další tituly najdete v bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/), hledejte pomocí klíčových slov:
náboženství stát
náboženství politika
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2009 17:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu