Nábor stoupenců neziskových iniciativ
Text dotazu
Zajímám se o odborné instrukce, studie, analýzy na téma hledání a náboru stoupenců neziskových iniciativ a jak při tom účinně postupovat. Může se jednat o nábor členů do politických stran a hnutí, občanských sdružení, nátlakových kampaní, osvětových institucí, snad i účastníků jednorázových politických akcí - manifestace, petice. Představuji si, že by to bylo něco jak management a marketing, ale v neziskové sféře namísto obchodu. Nemám však ponětí, jestli nějaké výzkumy a materiály k těmto tématům existují. Předem děkuji.
Odpověď
Dobry den,  nejvice informaci se nam podarilo nalezt o naboru dobrovolniku pro neziskove organizace
* Dobrovolnici v neziskovych organizacich. Praha : ICN, o.p.s., 2001. 24 s.
ISBN 80-86423-05-0.
text brozury je dostupny na
http://www.neziskovky.cz/Files/Soubory/burzaprace/publikace_Dobrovolnici_v_NO.pdf
* FRIC, Pavol a kol. Darcovstvi a dobrovolnictvi v Ceske republice :
vysledky vyzkumu NROS a AGNES. Praha : NROS ; AGNES, 2001. 115 s. ISBN 80-902633-7-2.
- publikace vznikla jako vysledek dvouleteho sociologickeho vyzkumu AGNES
(http://www.agnes.cz) a NROS (http://www.nros.cz/)
- strucne shrnuti vysledku vyzkumu je dostupne na www.tf.jcu.cz/cz_lmenu/katedry/pedag/getfile.php?filenamex=DobrovolnictvadrcovstvvR_pdf
* NOVOTNY, Michal. Dobrovolnictvi stredoskolaku : manual pro ucitele, zamestnance neziskovych organizaci ... Praha : Hestia, 2003. 40 s. ISBN 80-239-0748-4.
- online dostupne na http://www.hest.cz/ruzne/ManualDobrStudentu.pdf
* praktickym zpusobum ziskavani dobrovolniku v Usti nad Labem se venuje studentska prace "Filantropie v Ústí nad Labem aneb způsoby získávání dobrovolníků" - http://www.tretipatro.cz/res/data/000053.doc, dalsi prace na tema "Rizeni lidskych zdroju" ve vztahu k neziskovym organizacim jsou uvedeny na http://www.tretipatro.cz/index.php?cmd=page&id=21
Obecneji se zpusobu naboru pracovniku neziskovych organizaci venuje vyzkumna
zprava:
* VACLAVKOVA, Lucie a dalsi. Specifika rizeni lidskych zdroju v malych a strednich podnicich a neziskovych organizacich : vyzkumna zprava z projektu IGA 18/05. Praha : Oeconomica, 2007. 33 s. ISBN 978-80-245-1186-3.
- kapitola "Vysledky vyzkumu neziskovych organizaci" je dostupna na http://lucie.vaclavkova.com/vyzkum/Vysledky_neziskovky.pdf
Na internetu naleznete i materialy k personalnimu managementu neziskovych
organizaci:
* http://www.spiralis-os.cz/personalni_management.htm >> Materialy ke kurzum
>> napr. soubory persmgmt_02_nabor.pdf, persmgmt_01_prehled.pdf,
persmgmt_5_praxe.ppt
K problematice ziskavani clenu politickych stran jsme nalezli pouze dva
texty:
* www.soc.cas.cz/download/112/Linek_Pechacek_slon.pdf
* http://veda.fsv.cuni.cz/doc/KonferenceRCS/soc_linek.doc
Informace o zpusobech naboru ucastniku manifestaci ci jinych jednorazovych akci jsme nenalezli.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.09.2008 11:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu