Nabízelo ČR někdy Chorvatsko pronájem pobřeží?
Text dotazu
Hluboko z 90. let si vybavuji zprávu z večerního zpravodajství podle které mělo Chorvatsko nabídnout ČR pronájem některého svého městečka na pobřeží na 99.let což ve stylu Hongkongu mělo řešit tehdy ne úplně dobrou ekonomickou situaci Chorvatsko. Odhaduji že zpráva měla být zveřejněna někdy mezi lety 1995 a 1999. Databáze Anopress I Kramerius me v tomto ohledu nepomohly. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
daná zpráva opravdu českými novinami proběhla, a to v druhé polovině ledna roku 1999. V databázi Anopress můžete k danému tématu nalézt následující články:
* čtk. Vztyčí se česká vlajka u moře?. Hospodářské noviny.1999, 16.2., s. 17.
* čtk. Chorvatsko žádné území nenabízí. Blesk. 1999, 17.2., s. 2.
* čtk. Pronájem pobřeží nabídl Záhřeb také Slovensku. Mladá fronta DNES, 1999, 17.2., s. 9.
* BOROVIČKA, B. Pronájem pobřeží je nesmysl. Právo. 1999, 20.2.,s. 12.
Použité zdroje
Licencovaná databáze Anopress
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.03.2020 18:19
Anonym píše:
Pondělí 20.04.2020 13:48
Děkuji. Z kontektů článku vyplývá že mělo jít o pronájem konkrétního hotelového zařízení. Územní otázku z toho špatnu interpretací informace na začátku udělal Der Spiegel
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu