Jelen bujník
Text dotazu
Dobrý den,chtěl bych vědět,co znamená v myslivecké mluvě výraz bujník.Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
výraz jelen bujník jako takový se nám bohužel nepodařilo vyhledat, ale podařilo se nám zjistit, že pokud se použije slovo "bujný" ve spojení se slovem "jelen" označuje to, dle knihy "Mluva myslivecká", jelena , který vysadil tři nebo čtyři lodyhy. (lodyha v myslivecké řeči = základní část parohů na níž jsou výsady).
Pro lepší představu zasíláme pár odkazů na obrázky jelenů s více "lodyhami":
* http://kabineterethiron.webnode.cz/a5-hodina-zvirata-co-zji-v-lese/
* http://www.nasi-zivocichove.estranky.cz/clanky/zvirata-v-prirode.html
https://varecha.pravda.sk//magazin/jelen-hovadzine-vzdy-nasadi-parohy/10051-clanok.html
Zdroje:
* RAKUŠAN, Ctirad. Myslivecká mluva : texty, slovník. 1. vyd. Praha : Druckvo, 2007. ISBN 978-80-254-0375-4.
* KOVAŘÍK, Jaromír, RAKUŠAN, Ctirad. Myslivecká mluva. 1. vyd. Praha : Myslivnost, 1995.
* KOVAŘÍK, Jaromír, RAKUŠAN, Ctirad. Bibliografický slovník významných osobností se vztahem k české myslivnosti : Slovník myslivecké mluvy. 1. vyd. Praha : Myslivnost. 2001. ISBN 80-900 754-7-9.
* ROZMARA, Josef V. Mluva myslivecká. V Praze : Jos. V. Rozmara, 1928.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu