muzeum lidové tvořivosti
Text dotazu
Dobrý den, doslechla jsem se, že by mělo existovat Muzeum lidové tvořivosti. Nikde na internetu jsem však o tomto muzeu nic nenašla. Poraďte mi prosím.
Odpověď
Dobrý den, muzeum,
které by neslo přímo název Muzeum lidové tvořivosti (či nějaký blízký nebo podobný název) se nám, bohužel, nepodařilo najít. Využívali jsme internetové vyhledávače (google.cz, jixo.cz) i odborné publikace( jejich citace viz níže).
V období 2005-2006 byly zaregistrovány následující instituce, které alespoň svými sbírkami pokrývají oblast lidové tvořivosti a umění:
- Městské muzeum Netvořice- stálá expozice nabízí vedle jiného sbírku užitého umění a předmětů lidové tvořivosti
- Muzeum Jindřicha Jindřicha v Domažlicích- komorní muzeum zaměřené na národopis Chodska (keramika, lidový nábytek a plastika, atd.)
- Soubor lidových staveb Vysočina- pobočky a detašovaná pracoviště v Možděnicích, Svobodných Hamrech a na Veselém Kopci
- Muzeum Luhačovického Zálesí- lidové umění Luhačovického Zálesí- např. lidový kroj, lidová architektura, obrázky na skle- to vše pod střetávajícím se vlivem Valašska, Slovácka a Hané
- Národopisné muzeum v Nejdku- sbírky lidové kultury historického Loketska
- Polabské národopisné muzeum v Přerově n. Labem- expozice lidu a lidové kultury středního Polabí v 18-20. století
- Muzeum lidové architektury Zubrnice- interiérové a exteriérové expozice života a práce zemědělce na přelomu 19./20. stol
Další muzea a podrobnější informace v knize:
Adresář muzeí a galerií v České republice pro období 2005-2006. Praha : Asociace muzeí a galerií České republiky, [1999]- . -- sv. ISSN 1212-9348.
Kniha je pro registrované čtenáře dostupná v NK ČR, k dohledání viz. online katalog knihovny na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Další použitá literatura:
Adresář knihoven muzeí a galerií. Praha : Národní muzeum, Ústřední muzeologický kabinet, 1986. 132 s.
PUBAL, Václav a kol. Muzea a galerie v ČSR. Praha : Národní muzeum, 1972. 254 s.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2007 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu