Můžete prosím objasnit vznik pojmu "Polytechnika" a jeho význam?
Text dotazu
Kdy se "polytechnika" objevuje v literatuře a jak je na tento pojem nahlíženo v současném pojetí vzdělávání.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Dle Ottova slovníku naučného (Otto, 1903) „Polytechnika (řec.) jest starší název vysokých škol technických, znamenající tolik jako mnohostranný ústav umělecký. Nejstarší p., v níž nabývalo se jen vědomostí mathematicko-technických, byla r. 1794 zřízená pařížská p. – École polytechnique. Jiné evropské p-ky zřizovány byly podle vzoru pařížského, tak p. v Praze r. 1806, ve Vídni r. 1815 a v městech německých mezi lety 1825 až 1850.“ Podrobnou definici tohoto pojmu si můžete přečíst na straně 191 u nás v knihovně v Badatelně historického fondu. Stejně tak zde najdete i dějiny české polytechniky v Praze (viz Čechy strana 360 slovníku).
Podrobná citace použitého zdroje dle normy ČSN ISO 690 je následující:
OTTO, Jan, ed. Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Dvacátý díl, Pohora-Q. v. V Praze: J. Otto, 1903. 1087 s.
Přikládáme další užitečné odkazy:
1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Polytechnika
2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Polytechnick%C3%A9_vzd%C4%9Bl%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD
3. http://www.nuv.cz/p-kap/podpora-polytechnickeho-vzdelavani
Pokud byste chtěl definici ještě více upřesnit, můžete se obrátit také na Ústav pro jazyk český (https://ujc.avcr.cz/kontakty/), kde by Vám měli být schopni také poradit.
Použité zdroje
OTTO, Jan, ed. Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Dvacátý díl, Pohora-Q. v. V Praze: J. Otto, 1903. 1087 s.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
27.01.2022 12:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu