Může esej obsahovat titulky, resp.názvy kapitol?
Text dotazu
Mám odevzdat esej. Napsala jsem úvod a teď bych chtěla popsat několik problémů. Mám se držet pouze odstavců, tj. co odstavec, to popsání jednoho problému, nebo můžu zarovnat do středu titulek a pak napsat odstavec/odstavce? Bude to ještě mít takto formu eseje?
Snad jsem to napsala srozumitelně...
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
z hlediska struktury se jedná o volný žánr. Esej se zpravidla člení na 3 části: úvod, hlavní část a závěr. Do úvodní části byste měla napsat základní teze eseje, např. předtavení tématu a otázky, které si budete klást. Stěžejní je hlavní část eseje, která může být členěna do odstavců, ale i do podkapitol. Záleží na rozsahu Vaší eseje. Na závěr byste měla dojít k nelezení východiska problému.
Zajímavý článek o psaní eseje zpracovali na Masarykově univerzitě. Zde je odkaz: https://www.phil.muni.cz/dejum/content/kurzy/jak_psat.pdf
Další informace viz níže použité zdroje.
Použité zdroje
Hrdlička, František, 1937-. Průvodce po literárním řemesle : ( základy tvůrčího psaní). František Hrdlička. 2. dopl. vyd. Praha : Akropolis, 2008. 197 s.
Mocná, Dagmar, 1958-. Encyklopedie literárních žánrů. Dagmar Mocná, Josef Peterka ... [et al.]. 1. vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. 699 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
16.10.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu