Mstislav Rostropovič -poslední koncert v Praze
Text dotazu
Vážení přátelé, prosím o laskavou kontrolu mého
tvrzení. Slavný světový violoncellista Mstislav R o s t r o p o v i č
koncertoval mnohokrát v Praze, ale jeho posledním koncertem bylo vystoupení
na Pražském jaru 1991. Nejsem si zcela jistý.Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám zjistit na archivním webu festivalu Pražské jaro, že v sobotu 6. července 1991 vystoupil Mstislav Rostropovič na mimořádném koncertu v Praze u příležitosti odchodu sovětských vojsk z Československa spolu s dirigentem Liborem Peškem. Na programu byl Koncert pro violoncello a orchestr h moll A. Dvořáka a Symfonie č. 5 d moll D.Šostakoviče, http://old.festival.cz/ .
Mstislav Rostropovič měl vřelý vztah k České republice. Československo bylo podle jeho slov první zahraniční zemí, kterou navštívil - bylo to v roce 1947, kdy se stal laureátem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro.
Podruhé si úspěch zopakoval o tři roky později.
V roce 1952 později přišlo setkání s dirigentem Václavem Talichem, z něhož vzešla nahrávka Dvořákova violoncellového koncertu h-moll. Tu Rostropovič vždy považoval za svou nejlepší, i když koncert potom natočil ještě sedmkrát. A třeba Svjatoslav Richtěr ji prohlásil za geniální.
Mstislav Rostropovič jako ctitel demokracie a svobody symbolicky vystoupil i na mimořádném koncertu Pražského jara v červenci 1991 na oslavu odjezdu posledního sovětského vojáka z Československa.
V roce 1998 udělila Univerzita Karlova Mstislavu Rostropovičovi prestižní Cenu Karla IV.
Zdroj: http://kultura.idnes.cz/hudba.aspx?c=A070427_112403_hudba_ob
Zda se jednalo o poslední vystoupení tohoto violoncellisty u nás bychom Vám doporučovali ověřit na adrese :
Sekretariát Pražského jara. Dr. Alena Svobodová. Hellichova 18. 118 00 Praha 1 tel. 257320468 fax 257313725 e-mail: svobodova@festival.cz .
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.01.2011 08:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu