Mravenec na cizím území
Text dotazu
Co se stane s mravencem, kterého přemístíme od své kolonie - např. nechtěným převezením z rekreační oblasti? Dokáže v cizím prostředí sám přežít? Mohou ho přijmout jiní mravenci do své kolonie?
Odpověď
Dobrý den,
Na Váš dotaz je jednoznačná odpověď. Takový mravenec zahyne. Žádné jiné mraveniště vyjma jeho domovského (sameček určený k páření po aktu páření nemá přijetí do vlastního mraveniště jisté) ho nedokáže přijmout. Odpověď vznikla na základě textu z níže citované publikace:
" Náhle, jakoby  zazněl nějaký signál - ze všech otvorů počnou se hrnout větší, okřídlení mravenci. Jsou to samečkové a samičky - samičky bývají vždy větší, hřmotnější a statnější. Prudce se vrhnou ven, rozevřou dlouhá křídla, na která dosud jaksi nepřivykli, a už se letí, tu jednotlivě, tu ve skupinách, křížem krážem do výšin nad stromy, vstříc slunci a žáru letního dne. Divoký let je zprvu jaksi bez cíle, po chvilce však nastane vzdušná honička - to samečkové pronásledují samičky, dvoří se jim v letu a v letu se s nimi snoubí. Je to tedy svatební rej a nejsou to zlomyslní útočníci, kteří znepokojují děvčátka, nalétavajíce na jejich šaty a bluzy, ale neškodní svatebčané, kterým přírodní zákon poskytl jen tuto jedinou chvilku za rok k bezuzdnému veselí, chvíli, po níž přichází řada těžkých starostí a drsná próza života, který i pro mravenečka přináší více strastí a starostí nežli radosti.
Tito samečkové ještě chvíli užijí života. Ale i jejich čas brzy vyprší. Snesou se k zemi, křidélka jim odpadnou a nastává pro ně krutá doba - buď najdou hnízdo svého druhu a tam jsou "vzati na milost", což se vždy nestává, protože nejen mezi mravenci různých druhů, ale i mezi mravenci téhož druhu z různých míst bývá velká nevůle, anebo takové hnízdo vůbec nenajdou a pak je zle, pak z takového samečka, odkřídleného a hodně bezmocného, stává se osamělý tulák, který brzo zhyne."
Zdroj: Obenberger, Jan. Ze života mravenců. 3. vyd. Praha: Vyšehrad, 1949. 221 s.
Další informace:
Sadil, Josef. Naši mravenci. 1. vyd. Praha: Orbis, 1955. 224, [3] s. Vědění všem / Orbis.
Otto, Dieter. Ameisen: Leben im Tierstaat. 1. Aufl. Leipzig: Urania, 1971. 151 s. Wir und die Natur.
Hölldobler, Bert a Wilson, Edward O. The ants. Berlin: Springer, 1990. 12, 732 s. ISBN 3-540-52092-9.
Zacharov, Anatolij Aleksandrovič. Sociální struktury mravenišť. Prachatice: OV Čes. svazu ochránců přírody, 1984. 107 s.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.06.2014 10:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu