mravenci
Text dotazu
Ako by sa k mravcovi správali ostatné mravce z
kolónie, ak by sme ho opláchli v 3% etanole a potom ho vrátili späť do jeho
vlastného mraveniska?
Odpověď
Dobrý den,
zodpovězení Vašeho dotazu vyžaduje hlubší znalosti chování mravenců.
Vzhledem k tomu, že v této oblasti nejsme odborníky, můžeme Vám spíše doporučit vhodnou literaturu z fondu NK ČR, kde byste mohla nalézt odpověď nebo alespoň nějaké vodítko:
* RICO-GRAY, Victor; OLIVEIRA, Paulo S. The ecology and evolution of ant-plant interactions. Chicago : University of Chicago Press, 2007. 331 s.
Kniha je součástí databáze ebrary
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002117591&local_base=NKC,
přístup mají registrovaní uživatelé NK ČR s platným čtenářským průkazem.
* WILSON, Edward O. Nature revealed. Baltimore : Johns Hopkins University Press, 2006. 719 s. ISBN 0-8018-8329-6. Kniha je částečně volně přístupná na Google Books - http://books.google.cz/books?id=sUlQTveh_lgC
* HÖLLDOBLER, Bert; WILSON, Edward O. Cesta k mravencům.  Praha: Academia,
198 s. ISBN 80-200-0612-5.
* HÖLLDOBLER, Bert. The ants. Berlin : Springer, 1990. 732 s. ISBN 3-540-52092-9.
Pro vyhledání odborných článků Vám můžeme doporučit portál Biblioteka.cz - České přírodovědné bibliotéky.
http://www.biblioteka.cz/Default.aspx? > Taxony a přiřazené citace
(http://www.biblioteka.cz/Pages/Systematika/Druhy.aspx) > zaškrtnete možnost Celed_CZ, v rolovacím menu, které se objeví, vyberte Mravencovití a kliknete na tlačítko "Aktivovat". Objeví se tabulka s přehledem druhů spadajících do Čeledi Mravencovitých, zde si vyberete druh, který Vás zajímá (např. Formica rufa - Mravenec lesní) a u tohoto druhu kliknete na písmeno D na konci řádku. V další obrazovce pak kliknete na tlačítko Přiřazené citace a zobrazí se přehled článku, které o vybraném druhu pojednávají.
Můžete postupovat i tak, že si v obrazovce Taxony a přiřazené citace
(http://www.biblioteka.cz/Pages/Systematika/Druhy.aspx)  zaškrtnete možnost Druh_CZ, do vyhledávacího pole napíšete mravenec a kliknete na tlačítko "Aktivovat", dále je postup již shodný.
Další literaturu můžete nalézt např. pomocí Google Books, kde je řada publikací alespoň částečně volně přístupná:
* http://books.google.cz/books?id=MabwdXLZ9YMC
* http://books.google.cz/books?id=rbSxTFeH_U0C
Pokud by Vás zajímala spíše literatura ve slovenštině, můžeme Vám pro vyhledání vhodných titulů doporučit využít zdroje Slovenské národné knižnice (https://www.kis3g.sk/cgi-bin/gw_2011_1_2/chameleon?skin=snk).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 12:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu