motocykl Ogar
Text dotazu
Potřebuji se dozvědět co nejvíce inf. o motocyklech české výroby zn. Ogar vyráběných od roku 1934 do 1947. Dobové fotografie, letáky, články atd. Zakladatelem firmy (Autfit) byl Jan Machek v roce 1910. Zabývaly se výrobou příslušenství pro jízní kola. Pak přešeli na výrobu motocyklů.
Odpověď
Dobrý den, ve fondu NK ČR se nacházejí dvě originální příručky k motocyklům Ogar a stanovy společnosti Ogar:
* Motocykl Ogar-4 : Popis se zvláštním zřetelem k obsluze a udržování. Praha : Autfit, [1938 (Dr. Ed. Grégr a syn]). 30, [II] s. Signatura NK ČR (pouze Národní konzervační fond) - III 13660
* Handbuch [des] Moto Ogar. Prag-Strašnice (972) : Autfit, [1936] (Brünn : Globus). 55 s. Signatura NK ČR (pouze Národní konzervační fond) - I 002872
* Stanovy akciové společnosti Ogar akc. spol. V Praze : nákladem vlastním, 1942 (Politika). 39 s. Signatura NK ČR - pouze Národní konzervační fond I 21946
Informace o motocyklech Ogar jsme nalezli i v následujících publikacích a také na internetu:
* ŠUMAN-HREBLAY, Marián. Encyklopedie českých motocyklů od r. 1899 po současnost. Praha : CP Books, 2006. s. 99-101, 103. ISBN 80-251-0821-X.
* GOMOLA, Miroslav. Motocykly Jawa : sedmdesátiletá histore. 2. dopl. vyd. Brno : AGM-Gomola, 2001. s. 67-69, 77, 79. ISBN 80-85991-20-9.
* PAVLŮSEK, Alois ; PAVLŮSEK, Ondřej. Jawa. Praha : Computer Press, a.s., 2007. s. 37-39. ISBN 80-251-0980-1.
* Pražské historické motocykly : Katalog výstavy, Praha 1987. Praha : Muzeum hl. m. Prahy, 1987. [32] s.
* 100 let českého motocyklového sportu. Praha : GT club - Motormedia, 2004. s. 102-124. ISBN 80-902516-8-4.
* http://www.idragons.cz/view.php?cisloclanku=2006040701
* http://www.ogary.unas.cz/hlavni.php
* http://www.motogrupa.cz/index.php?text=90
* http://oldmobile.cz/modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=69
NK ČR zpracovává obecnou článkovou bibliografii až od roku 1953, zpětně bylo doplněno pouze období 1945-1952. Pro vyhledání dobových článků věnovaných motocyklům Ogar bychom Vám doporučili projít časopisy věnované motorismu vydávané ve 30. a 40. letech 20. století. V tomto období vycházely např.
časopisy Československý motorista, Jawa : časopis našich motoristů, Auto-Moto, Auto-moto-velo-service, Motor Revue. Další časopisy včetně bližšího popisu a přehledu knihoven si můžete nalézt v Souborné bázi PER (http://www.mzk.cz/katalogy).
Další informace  by Vám mohli poskytnout pracovníci Národního technického muzea (http://www.ntm.cz/cs/muzejni-sbirky/doprava). Znárodněná továrna Ogar a.s.  byla začleněna spolu s Jawou a ČZ do národního podniku Zbrojovka Brno.
Bohužel v publikacích není uvedeno, zda případná technická dokumentace Ogar a.s. přešla do Zbrojovky Brno (http://www.zbrojovkabrno.com/), do jiného podniku nebo zda byla předána od archivů.  Ve Státním oblastním archivu v Praze je např. uložen fond "Zbrojovka ing. F. Janeček - JAWA", podrobnější popis fondu naleznete na http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 14:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu