Motivace k cestování
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na nějakou literaturu, která by rozebírala motivace lidí k cestování, proč lidé vlastně cestují, pokud nějaká taková existuje.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
níže uvedený seznam literatury k tématu motivace k cestování je výběrový a nepředstavuje všechnu literaturu k dané problematice. Níže uvedené tituly, snad postihnou to, co jste měl na mysli.
ŠÍPEK, Jiří a ŠTÝRSKÝ, Jiří. Kapitoly z geopsychologie: (psychologicko-sociologické souvislosti cestování, turistiky a rekreace). Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. 152 s. ISBN 978-80-7041-813-0.
ŠÍPEK, Jiří. Úvod do geopsychologie: svět a putování po něm v kontextu současné doby. Vyd. 1. Praha: ISV, 2001. 163 s. Psychologie. ISBN 80-85866-70-6.
VENCLOVÁ, Kateřina et al. Geopsychologie a ekopsychologie v cestovním ruchu. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2015. 242 s. Recenzované monografie; 55. ISBN 978-80-7435-540-0.
DE BOTTON, Alain. Umění cestovat. Vyd. 1. Zlín: Kniha Zlin, 2010. 227 s. Tema; sv. 7. ISBN 978-80-87162-92-7.
Dva níže uvedené tituly zastupují vhled do středověkého vnímání cestování a pohled na poutnictví motivované spiritualitou.
OHLER, Norbert. Cestování ve středověku. Vyd. 1. Praha: H & H, 2003. 516 s. ISBN 80-86022-90-0.
Kapitola Význam náboženství, obchodu a zpravodajství pro cestování. Str. 91 – 119.
DOUGLAS SCOTTI, Alberto. Průvodce poutníka na cestě do Santiaga de Compostela. Překlad Jan Březovský a Tereza Nuckollsová. První české vydání. [Praha]: Slovart, 2015. 235 stran (některé složené). ISBN 978-80-7391-988-7.
Tří níže uvedené tituly představují spíše historii cestování, ale možná by bylo dobré si knihu Michaela Borovičky prolistovat.
BOROVIČKA, Michael. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Cestovatelství. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2010. 757 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7432-000-2.
ŠTEMBERK, Jan. Prameny a literatura k dějinám cestování a cestovního ruchu v českých zemích a Československu v první polovině 20. století. Praha: Vysoká škola obchodní v Praze, 2008. 44 s. Práce katedry společenských věd - VŠO. ISBN 978-80-86841-09-0.
BOBKOVÁ, Lenka, ed. a HRUBÁ, Michaela, ed. Cesty a cestování v životě společnosti = Reisen im Leben der Gesellschaft: [sborník příspěvků z konference konané 6.-8. září 1994 v Ústí nad Labem. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1995. 498 s. Acta Universitatis Purkynianae. Philosophica et historica. Studia historica; II, 1995. ISBN 80-7044-136-4.
Možná by pro Vás mohly být zajímavé tzv. Kavalírské cesty. Novověké završení vzdělání a současně se seznámení se světem pro mladé šlechtice.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaval%C3%ADrsk%C3%A1_cesta
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2023 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu