Motivace, inspirace
Text dotazu
Dobrý den zajímá mě osobní rozvoj a psychologie. Rád bych si prostřednictvím této cesty nechal doporučit knihy, ve kterých jsou obsaženy krátké výstižné motivující lidské příběhy (skutečné i vymyšlené). Současně bych rád poprosil o doporučení knihy, ve které jsou shrnuty životopisy slavných a úspěšných osobností, takových, kteří si prošli těžkým dětstvím i těžkými životními zkouškami.
Odpověď
Knihy, kde by byly soustředěné takové příběhy, moc není. Většinou by odpovídaly autobiografické romány.
V knize:
Oxford : encyklopedie slavné osobnosti / Peter Aykroyd,... [et al.]. -- 2. čes. vyd.. -- Praha : Václav Svojtka, 1998. -- 383 s. ISBN: 80-7237-138-X.
naleznete stručné životopisy, pokud se vám budou zdát vhodné pro vás účel, je možné pak dohledat životopis konkretní osoby a její osudy.
Pokud jde o fiktivní příběhy pak téměř ukázkové jsou romány Ch. Dickense nebo J. Londona.
Zde stručná ukázka:.
Oprah Winfrey / Cindy Leaney. -- 1st pub.. -- Harlow : Pearson Education, 2000. -- v, 23 s. : il.
Oprah Winfrey : the real story / by george Mair. -- 5th ed.. -- London : Aurum press, 1996. -- 376 s.
13. komnata. osudové křižovatky slavných potřetí. -- Vyd. 1.. -- Praha : Česká televize, 2008. -- 205 s. : il.
13 komnata : druhé pokračování osudů slavných. 2 / autoři Zuzana Burešová ... et al. ; [editorka Jitka Saturková] ; [fotografie Pavel Blažek ... [et al.]. -- Vyd. 1. -- Praha : Česká televize, 2006. -- 207 s. : il., portréty
13. komnata : i slavní mohou být zranitelní / [editorka Jitka Saturková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Česká televize, 2006. -- 207 s. : barev. il., portréty ; 18 cm
Kronika zoufalství a naděje : [sága z hlubin 20. století] / Valtr Komárek ; ilustroval Vladimír Komárek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2005. -- 524 s. : il. ; 24 cm
Kronika zoufalství a naděje : sága z hlubin 20. století. II
/ Valtr Komárek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2005. -- 556 s. ; 24 cm
Kronika zoufalství a naděje. 1.
/ Valtr Komárek ; Il. Vladimír Komárek. -- 1. vyd. -- Praha : Academia, 2004. -- 524 s.
Kronika zoufalství a naděje : sága z hlubin 20. století
/ Valtr Komárek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2004-. -- 3 sv. ; 24 cm
Kronika zoufalství a naděje
/ Valtr Komárek ; ilustroval Vladimír Komárek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2004. -- 524 s. : il. ; 24 cm
Kronika zoufalství a naděje II : sága z hlubin 20. století / Valtr Komárek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2005. -- 556 s.
Mé pády a vzestupy / Valtr Komárek ; Zprac. J. Bauer. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství dopravy a spojů, 1992. -- 95 s. : fotogr.
Květa Fialová o sobě. II., (--o vítání stáří--) / [Květa Fialová, Alena Šloufová, Milan Cais]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Camis, 2003. -- 89 s. : il.
Květa Fialová o sobě : (--čím hůře, tím lépe--) / Květa Fialová, Alena Šloufová, Milan Cais. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Camis, 1999, dotisk 2004. -- 93 s. , [32] s. obr. příl. : portréty (některé barev.) ; 24 cm
Květa Fialová o sobě : (-čím hůře, tím lépe-) / Alena Šloufová. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Camis, 1999. -- 95 s., [44] s. obr. příl. : il. a portréty (některé barev.) ; 24 cm
Sama proti psychickému teroru : moje dětství v sektě / Lea Saskia Laasnerová ; literárně zpracoval Hugo Stamm ; [z německého originálu ... přeložila Jana Pecharová]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Ikar, 2007. -- 268 s. ; 21 cm
Ukradené dětství /
Kateřina Janouchová ; [autorizovaný překlad Lucie Johnová]. -- 1. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 2007. -- 270 s. ; 21 cm
Pláč v poušti : bylo mi pět, když umřelo mé dětství-- / Warda Saillo ; [z německého originálu ... přeložila Blanka Pscheidtová]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Ikar, 2006. -- 274 s., [16] s. obr. příl. : il., portréty, geneal. tabulky
Andělin popel / Frank McCourt ; [z anglického originálu přeložil Josef Moník]. -- Vyd. v tomto překladu 2., V Nakladatelství Academia 1.. -- Praha : Academia, 2003. -- 385 s. ; 21 cm ISBN: 80-200-1115-3.
Oxford : encyklopedie slavné osobnosti
/ Peter Aykroyd,... [et al.]. -- 2. čes. vyd.. -- Praha : Václav Svojtka, 1998. -- 383 s. ISBN: 80-7237-138-X.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
12.02.2009 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu