Moritz Hartmann
Text dotazu
Články a monografie o životě rakouského spisovatele Moritze Hartmanna
Odpověď
Dobrý den,
posíláme Vám záznamy zdrojů o životě a díle Moritze Hartmanna (1821-1872), u některých zdrojů, které jsou těžko dostupné, uvádíme i jejich lokaci.
MONOGRAFIE
a) biografie
Wittner, Otto
Moritz Hartmanns Leben und Werke : ein Beitrag zur politischen und
literarischen Geschichte Deutschlands im 19. Jahrhundert. Teil 1,
Der Vormärz und die Revolution / von Otto Wittner. -- Prag : J.G.
Calvesche : Universitätsbuchhandlung, 1906 (Prag : Carl Bellmann).
-- 465 s. : portréty ; 20 cm. -- (Bibliothek deutscher
Schriftsteller aus Böhmen. Moritz Hartmanns gesammelte Werke ; 1).
-- (Váz.)
(Národní knihovna v Praze, Židovské muzeum Praha)
Wittner, Otto
literarischen Geschichte Deutschlands im 19. Jahrhundert. Teil 2,
Exil und Heimkehr / von Otto Wittner. -- Prag : J.G. Calvesche :
Universitätsbuchhandlung, 1907 (Prag : Carl Bellmann). -- 661 s. :
portréty ; 20 cm. -- (Bibliothek deutscher Schriftsteller aus
Böhmen. Moritz Hartmanns gesammelte Werke ; 2). -- (Váz.) (Národní knihovna v Praze, Židovské muzeum Praha)
Lass, Hans
Moritz Hartmann : Entwicklungsstufen des Leben und Gestaltwandel des Werkes.Dissertation zur Erlangen der Doktorwürde der Philosophischen Fakultät der Universität Hamburg / von Hans Lass . - Hamburg : Selbstverl., 1963. - 213 S., 1 Bl.
(Vědecká knihovna Olomouc)
b) stati
Palivec, Viktor, 1908-1989
Literární místopis Příbramska / [Autor:] Viktor Palivec. -- 1. vyd.
-- Praha : Národní knihovna, 1958 (Nábor). -- 106 s. : [1] mp. [1]
obr. příl.
Bok, Václav, 1939-
Slovník spisovatelů německého jazyka a spisovatelů lužickosrbských
/ [zpracoval kolektiv autorů za vedení Václava Boka, Věry
Macháčkové-Riegerové a Jiřího Veselého]. -- Vyd. 1. -- Praha :
Odeon, 1987 (Brno : Tisk 1). -- 844 s. ; 20 cm. -- (Váz.)
Eisner, Pavel, 1889-1958
Milenky : německý básník a česká žena / Pavel Eisner. -- 2.vyd. --
Praha : Concordia, 1992. -- 110 s. : il. ; 18 cm. -- ISBN
80-900124-8-5 (brož.)
Kosatík, Pavel, 1962-
Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy / Pavel
Kosatík. -- Vyd. 1. -- Praha : Nakladatelství Franze Kafky, 2001.
-- 267 s. : il., portréty ; 21 cm. -- ISBN 80-85844-79-6 (váz.)
Kneidl, Pravoslav, 1927-2003
Setkání s Prahou : vztahy mezi městem a zahraničními umělci a vědci
od Francesca Petrarcy po Allena Ginsberga / Pravoslav Kneidl ;
knihu k vydání připravili Jarmila Schreiberová, Miloslav Kopecký a
Hugo Schreiber. -- 1. vyd. -- Praha : Perseus, 2005. -- 435 s. :
il., portréty, faksim. ; 26 cm. -- ISBN 80-239-5506-3 (váz.)
c) korespondence
Hartmann, Moritz, 1821-1872
Briefe aus dem Vormärz : eine Sammlung aus dem Nachlaß Moritz Hartmanns / herausgegeben und eingeleitet von Otto Wittner. -- Prag : J.G. Calve'sche k. u. k. Hof- u. Universitäts-Buchhandlung, 1911. -- lv, 556 s.. -- (Bibliothek Deutscher Schriftsteller aus Böhmen; 30) (Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice, Moravská zemská knihovna Brno)
ČLÁNKY
Mareš, Jan
Moritz Hartmann: České elegie : Demokratický básník byl odpůrcem
Ruska. Vyjádřil žal české země i zemského národa / Jan Mareš
In: Česko-bavorské Výhledy. -- Straubing. -- Roč. 5, č. 15 (1994),
s. 6
Pokorná, Marie
Politicky laděná poezie Moritze Hartmanna / Marie Pokorná
In: Příbramský deník. -- ISSN 1210-7360. -- Roč. 2, č. 252
(19941026), s. 11
Doležal, Daniel
50=padesát osobností z dějin Příbramě 1216-1996. [Pokr. 25], Mořic
Hartmann, spisovatel / Daniel Doležal. -- 1 obr
In: Příbramský deník. -- ISSN 1210-7360. -- Roč. 4, č. 187
(19960812), s. 10
INTERNETOVÉ ZDROJE:
http://www.kohoutikriz.org/data/w_hartz.php
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
12.11.2008 16:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu