Monte Carlo
Text dotazu
Dobrý den, žádám vás touto cestou o pomoc při hledání osobnosti, po které je pojmenováno město Monte Carlo. V učebnici ve škole nám uvádějí Karla IV., učitel ale našel jinou knihu, kde je uváděn někdo úplně jiný. Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, Monte Carlo je nazývána čtvrť v Monaku. Dominantou této části Monaka je velké kasino nazvané Grand Casino. Hernu i čtvrť nechal vybudovat monacký král Karel III., po něm byla čtvrť také pojmenována. Monte Carlo tedy nese jméno monackého krále, nikoliv císaře Karla IV.
Avšak Montecarlo, pevnost v toskánské provincii Lucca, bylo založeno roku 1332 (někdy uváděno 1333) opravdu budoucím císařem Karlem IV. (od nějž má obec odvozené své jméno Monte-Carlo = Karlova Hora), který osvobodil město Lucca z okupace městem Pisa (https://cs.wikipedia.org/wiki/Montecarlo).
„… Lucca sama nesla dosti těžce toto poddanství vůči Pise a byli tu pamětníci toho, jak před více než dvaceti lety mladý Karel v ní vládl, a jeho jméno připomínala ostatně denně tvrz Monte Carlo nad Luccou…“
Zdroj: ŠUSTA, Josef. České dějiny, Dílu II. část 4: Karel IV. Za císařskou korunou : 1346-1355. Praha: Jan Laichter, 1948. sv. Dílu II. část 4 s. 372. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:98ad9a80-4cd4-11e5-a7b4-001018b5eb5c
„Brána římská“ na Montecarlo v Toskánsku, hradu od Karla IV. založeném. „Latinský text má Mons Caroli, tedy král = Karel, Italsky se nazývá Monte Carlo a leží východně od Luky“ Posud viděti tu znak Karlův jakožto markraběte moravského, totiž - orlici.“
Zdroj: KOLÍSEK, Alois. Některé vzpomínky na českou vlast v Itálii. V Hodoníně: [s.n.], 1900. s. 11. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:180e1d50-adde-11e3-bb86-005056825209
„Jinou památkou na Karla IV. v Itálii je hrad nedaleko Luccy, nazvaný později Monte Carlo, protože byl postaven z rozkazu Karla IV. (1332) na obranu města. Svoboda pak, kterou Karel IV. dal Luccanům, byla dlouho slavena vždy 8. dubna, v den vydání osvobozovací listiny.“
Zdroj: CRONIA, Arturo. Čechy v dějinách italské kultury: (tisíciletá žeň). V Praze: Česká akademie věd a umění, 1936. s. 39. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d263f971-01f6-11e8-9854-5ef3fc9ae867
Další zdroje:
* BÁRTOVÁ, Iva. Francie : středomořské pobřeží, Monako, Andorra : podrobné a přehledné informace o historii, kultuře, přírodě a turistickém zázemí jižní Francie, Monaka a Andorry. 1. vyd.  Praha : Freytag & Berndt, 2006.
* http://en.montecarloresort.com/History,233.html
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Monte_Carlo .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.01.2009 10:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu