Monolog
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zdali byste mi mohli poradit s výběrem dvou monolgů. Chtěla bych hlásit se na konzervatoř (hudebně - dramatický obor) a na talentových zkouškách mám přednést dva monology. Chtěla bych něco neohraného.
Děkuji mockrát
Zuzana
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že výběr literatury ke zkouškám na umělecké škole by měl záležet pouze na Vašich preferencích. O takové věci, jako je přijímací řízení na konzervatoř, byste se měla poradit s někým, kdo Vás dobře zná, kdo zná Váš talent a možnosti – ideálně s tím, kdo Vás ke zkouškám připravuje, nejlépe z oboru.
Také nezáleží jenom na tom, co si vyberete, ale jak to budete prezentovat. Z Vašeho hlasu, postoje, mimiky i řeči by mělo být zřejmé, že naprosto rozumíte textu, který jste si vybrala – prioritou je tedy dobře porozumět nejen komplexnímu obsahu díla, ale i charakteru postavy, kterou jste si pro interpretaci vybrala. Z toho tedy vyplývá, že doporučit konkrétní dílo z pohledu knihovníka anonymní osobě není vůbec jednoduché.
Další věcí je to, zda chcete interpretovat ženskou (nebo i mužskou) postavu z dramatického (divadelního) textu či zda si vyberete monolog z prózy (opět mužský nebo ženský) a přednesete jej svébytným dramatickým projevem.
Pro inspiraci Vám můžeme nabídnout texty/monology, které jsme našli na internetu:
https://www.stream.cz/100-monologu
https://cs.eferrit.com/sedm-monologu-pro-mlade-zeny/
https://www.josek-shakespeare.com/monology-a-citaty/
http://divadlo.striz.cz/doplnky/herectvi.htm
Jedná se o klasická i modernější díla či výhradně klasické shakespearovské monology. Pokud by Vás něco zaujalo, tištěnou předlohu Vám poskytnou v jakékoli knihovně, mají-li jí ve fondu.
K tématu existuje celá řada publikací, za všechny vybíráme např.
e-kniha: Lužná, Kateřina. Ženská monologika. E-knihy hned 2013. E-knihy hned. ISBN 9788087749241
KOSTOLNÁ, Světlana. Monology z divadelních her: (1900-1990). Metodické texty a bibliografie Městské knihovny v Praze. Praha: Městská knihovna, 1990.
VALEHRACHOVÁ, Michaela. Sto monologů: sbírka monologů pro ženy a dívky. Praha: Dilia, 1991. ISBN 80-203-0254-9.
NEJEDLÝ, Ladislav. Postavy světového dramatu: 200 monologů z divadelních her. Život v klubech. Praha: Práce, 1960.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.11.2023 16:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu