Mohu odmítnout brannou povinnost?
Text dotazu
Za jakých podmínek a kdy mohu odmítnout brannou povinnost?
Odpověď
Dobrý den,
branná povinnost občanů ČR je definována Zákonem č. 585/2004 Sb. o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon).Viz např. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-585#, nebo https://www.senat.cz/doc2html/467451598/index.html nebo https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-branne-povinnosti-a-jejim-zajistovani-branny-zakon/f2882142/
V něm naleznete § 6 Odmítnutí mimořádné služby z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání, který by měl Vaši otázku zodpovědět.
Mohu-li jako neprávník interpretovat uvedený zákon, je to tak, že brannou povinnost jako takovou odmítnout nelze - je to zákonem daná občanská povinnost. Branný zákon ale definuje kdo a za jakých podmínek vykonává vojenskou službu. Ta je podmíněna primárně věkem a zdravotní způsobilostí a její výkon lze odmítnout podle výše uvedeného  § 6. Dle odstavce 4 § 6 Branného zákona ale: "Občan, který jako voják v záloze odmítl vykonávat mimořádnou službu, podléhá za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu pracovní povinnosti podle zákona o zajišťování obrany České republiky." (viz Zákon č. 222/1999 Sb. o zajišťování obrany České republiky - viz např. https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-zajistovani-obrany-ceske-republiky/uplne/#cast4)
Použité zdroje
Zákon č. 585/2004 Sb. o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon)
Zákon č. 222/1999 Sb. o zajišťování obrany České republiky
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
25.01.2023 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu