Moderní grafické techniky
Text dotazu
Dobrý den,ráda bych se zeptala jaké existují moderní grafické techniky. Podařilo se mi vyhledat pouze síťotisk. Staré grafické techniky jsou dřevořez, linoryt, litografie atd. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, grafická technika je technický postup, kterým lze rozmnožit tiskem kresbu, obraz nebo fotografii ve více stejných exemplářích.  Grafické techniky dělíme na umělecké (tzv. původní grafika) a na mechanické. Umělecké jim říkáme tehdy, provede-li umělec sám své dílo v technice dřevorytu, rytiny, litografie, atd. Stane-li se tak způsobem mechanickým, jde o grafické techniky mechanické.
Princip tisku spočívá v tom, že se tiskařská barva přenáší tlakem z desky na papír. Dle způsobu, jak se to děje, rozeznáváme tyto druhy tisku: tisk z výšky, z hloubky, z plochy a seriografii čili sítotisk.
Grafické techniky v rámci tištěné grafiky jsou v principu totožné s tiskařskými postupy. K tisku z výšky patří dřevoryt, dřevořez a linoryt. Důležité postupy tisku z hloubky jsou mědiryt, suchá jehla, crayonmanier, akvantita, mezzotinta, vernis mou. V tisku z plochy je nejdůležitější g.t. litografie. Mezním případem v rámci tištěné grafiky je vedle
serigrafie(sítotisku) monotyp.
Sítotisk je nejmladší technika, uplatňovaná zejména po druhé světové válce jako průmyslová grafická technika. Lze jím tisknout nejen na papír a textilie, ale také na nejrůznější druhy umělých hmot, sklo, keramické hmoty i kov. Technika sítotisku, která dosáhla svého vrcholu teprve ve druhé polovině 20. století,je svým původem velmi stará.
Princip protlačování barvy šablonou s jemnou sítí na podložený papír(sítotisk) se používal již dávno v Japonsku a Číně. V evropském umění hrály grafické techniky od pozdního středověku značnou roli (autorská grafika, ilustrace, reprodukce): dřevořez došel největšího rozkvětu v 15.-16. století, mědiryt a rytina od 16. do 18. století, litografie v 19. století (knižní ilustrace). Tak jako je vstupní výrobní fází ke zpracování textů sazba, vstupní fází při zpracovávání obrazových předloh na tiskové formy jsou reprodukční techníky, tj. reprodukční fotografie a elektronické snímací a výtažkovací automatické techniky. Ty používají zejména skenery, řádkovací snímací a záznamové automaty. Důležitý je i nástup paprsků laseru určitých typů, které lze elektronicky upravovat a řídit přímo z paměti počítače.
zdroj :
Bouda, C.: Grafické techniky, Praha : SPN,1979
Dohnal, M.: Lasery a jejich aplikace v polygrafii, Univerzita Pardubice, 2007
Šalda, J.: Od rukopisu ke knize, Praha : SNTL, 1983
Na internetové adrese
http://cs.wikipedia.org/wiki/Grafick%C3%A9_techniky
naleznete vysvětlení pojmů tiskařských technik: rytina, lept, suchá jehla,aj.
a na http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/129934-grafikasítotisk, pojmy monotyp, papírotisk.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 18:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu