mobilní aplikace
Text dotazu
Dobrý den, píši Vám s dotazem na zdroje (publikace, články atd..) o mobilních aplikacích a jejich využití v kultuře (divadlo, film, výtvarné umění) u nás i v zahraničí. Je to téma, které je součástí mé bakalářské práce a nemohu na něj najít jakékoliv zdroje.
Děkuji mnohokrát za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu můžete využít následující informační zdroje:
* online katalog NK ČR (NKC) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Souborný katalog ČR (SKC) - http://aleph.nkp.cz/F/
* báze Články v českých novinách, časopisech a sbornících (ANL) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Jednotná informační brána (JIB) - www.jib.cz
* JIB+ - www.jib.cz/plus - zdroj určený především pro vyhledávaní odborných zahraničních článků (v indexu Primo Central)
K tématu budou dostupné pravděpodobně spíše články, které snadněji odráží vývoj aktuální techniky než publikace. U některých titulů lze poměrně snadno odhadnout, že se týkají požadovaného tématu, u některých je naopak popis velmi obecný. Bohužel není v možnostech služby Ptejte se knihovny články procházet, proto Vám nabízí i záznamy těchto článků s obecnější tématikou mobilních aplikací.
Články dohledané v bázi ANL:
* Pavlík, Jiří. Privátní internetové knihovny a mobilní aplikace = Private internet libraries and mobile applications. Knihovny současnosti 2012: sborník z 20. konference, konané ve dnech 11.-13. září 2012 v areálu Univerzity Pardubice. Ostrava: Sdružení knihoven ČR, 2012. s. 205-208. ISBN 978-80-86249-65-0. Dostupné také z: http://www.svkos.cz/data/xinha/sdruk/ks2012/KKS_2012_sbornik_final.pdf.
* Rajský, Petr a Šebesta, Jiří. Jste připraveni na mobilizaci?: nové mobilní technologie a aplikace. Connect!, 2008, 13(7-8), s. 20-22. ISSN 1211-3085.
* Pokorný, Jan. Knihovny v mobilních zařízeních = Libraries in mobile devices. Knihovny současnosti 2012: sborník z 20. konference, konané ve dnech 11.-13. září 2012 v areálu Univerzity Pardubice. Ostrava: Sdružení knihoven ČR, 2012. s. 29-32. ISBN 978-80-86249-65-0. Dostupné také z: http://www.svkos.cz/data/xinha/sdruk/ks2012/KKS_2012_sbornik_final.pdf.
* Získal, Bohuš. iPad muzikální: hudební aplikace pro iOS - zastavení první , syntezátory. 1. Díl. Pixel, 2012, 16(5), s. 32-33. ISSN 1211-5401.
Z publikací dostupných v ČR by mohly být užitečné např. následující publikace (viz Souborný katalog ČR):
* Andersson, Christoffer et al. Mobile media and applications - from concept to cash: successful service creation and launch. Chichester: Wiley, C2006. xix, 315 s. ISBN 0-470-01747-3.
Předmětová hesla: Bezdrátové komunikační technologie * Mobilní aplikace * Mobilní komunikační systémy * Mobilní komunikační zařízení * Mobilní služby
* Felker, Donn L. a Dobbs, Joshua. Android application development for dummies. 1st ed. Hoboken: Wiley, C2011. xx, 357 s. ISBN 978-0-470-77018-4.
Předmětová hesla: mobilní telefony * operační systémy * aplikační software * mobilní aplikace
* Tyler, Jason. App inventor for Android: build your own Apps - no experience required!. 1st pub. Chichester: Wiley, 2011. xvii, 446 s. ISBN 978-1-119-99133-5.
Předmětová hesla: Android * operační systémy * chytré mobilní telefony * multimédia * aplikační programy
Spoustu dalších knih naleznete ve výše uvedeném Souborném katalogu, ovšem je třeba posoudit, zda se Vám knihy skutečně hodí - hodně publikací se zabývá mobilními aplikacemi obecně či jejich programováním.
Co se týče zahraničních článků doporučujeme Vám využít licencované online databáze, ve kterých naleznete aktuální články z odborných zahraničních periodik. Zeptejte se na možnost přístupu k těmto zdrojům v knihovně vysoké školy/fakulty/katedry, kterou studujete. Určitě zde naleznete zdroje, které odpovídají zaměření školy a tedy i Vaší bakalářské práci. Uživatelé registrovaní v NK ČR mají přístup k databázím, jejichž přehled naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-databaze/licencovane-databaze/prehled-licencovanych-zdroju, k většině je možné se připojit i mimo NK ČR pomocí tzv. vzdáleného přístupu, více informací o něm na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-databaze/licencovane-databaze/vzdaleny-pristup.
Příkladem Vám uvádíme záznamy článků dohledaných v databázi Ebsco (konkrétně Academic Search Complete), články obecně jsou již velmi často opatřeny i plným textem:
* Woo, D. An app for heritage: DigiMacq. Australian Journal of Multi-Disciplinary Engineering; 2012, Vol. 9 Issue 1, s. 87-94. ISSN 1448-8388.
* Firth, Niall. An app for folklore. New Scientist; 6/16/2012, Vol. 214 Issue 2869, s. 21-21. ISSN 0262-4079.
* WATTS, ANITA. EMBRACE THE APP! Film Journal International; Feb2012, Vol. 115 Issue 2, s. 61-61. ISSN 1526-9884.
Abstrakt: The article discusses the use of software application programs, or apps, for smart-phones and tablet devices in the movie theatre business. The author describes apps as a method of communication and suggests that theatres should cater to teenagers who use phones in different ways than older generations. The author suggests that theatre marketing departments can use apps to things such as special food and beverage offers in theatres.
* TRADE TALK. Film Journal International; May2012, Vol. 115 Issue 5, s. 140-141. ISSN 1526-9884.
Abstrakt: The article offers news briefs relevant to the motion picture industry as of May 1, 2012. The 2012 ShowEast motion picture convention will honor the late film executive Bingham Ray. AMC Theatres has introduced a new mobile app (application) for iPhone and Android smart phones. It is the 50th anniversary of the St. Jude Children's Research Hospital, which the motion picture theater industry often supports.
* Poon, Kina. iPhone/iPad apps. Dance Magazine; Jul2012, Vol. 86 Issue 7, s. 55-56. ISSN 0011-6009.
Abstrakt: The article reviews the Apple iPhone and iPad applications from the American Ballet Theater (ABT), the Kansas City Ballet, and Ballet Austin (BA).
V JIB+ (www.jib.cz/plus) naleznete v kolekci Primo Central Index (automaticky nastavený index pro vyhledávání) např. tyto články:
* Brustein, Joshua Cengage Learning, Inc. . An Extra Set of Eyes At the Museum.(Metropolitan Desk)(APP CITY). The New York Times, Nov 20, 2011, s. 10(L). ISSN 0362-4331.
* Poon, Kina. Singing for Dancers.(a mobile application for dancers who want to sing). Dance Magazine, Nov, 2011, Vol.85(11), s. 60. ISSN 0011-6009.
* Abbdelrahman Osman Elfaki. The Pianist: Musical Mobile Application. International Journal of Interactive Mobile Technologies (iJIM), 2012, Vol.6(4), s. 19. ISSN 1865-7923.
Součástí záznamů je také informace o dostupnosti plného textu a pokud je plný text přístupný, systém Vám řekne/odkáže, kde lze článek najít.
Pro zajímavost Vám uvádíme odkazy na mobilní aplikaci NK ČR PONaK - Poklady Národní knihovny https://itunes.apple.com/us/app/ponak/id477668806?mt=8, http://aplikace.o2active.cz/detail.php?id=600.
Při hledáním na internetu lze najít např. následující odkazy na mobilní aplikace v kultuře:
* http://www.cultureclic.fr/
* http://www.technologyinthearts.org/2010/12/10-arts-and-culture-mobile-apps-from-2010/
* http://www.dialaphone.co.uk/blog/2010/11/06/top-10-theatre-mobile-apps/
* https://itunes.apple.com/us/app/london-theatre/id465104857?mt=8
Přijměte, prosím, naši omluvu za opožděnou odpověď a doufáme, že Vám návody na vyhledávání, uvedené články či webové odkazy pomohou.
Obor
Výpočetní technika
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.04.2013 13:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu