Množství potravy pavouka
Text dotazu
Dobrý den, v přírodě jsme s dcerkou narazily na zajímavého pavouka a ona vznesla dotaz, jaké množství potravy (hmyzu - much) sní pavouk za rok?
Odpověď
Dobrý den,
Nalezli jsme, že „většina pavouků se živí hmyzem, větší druhy ale pojídají i ještěrky, ptáky nebo dokonce malé savce. Pavouci jsou velmi nenasytní - jeden pavouk sní denně potravu odpovídající zhruba deseti procentům hmotnosti svého těla.
Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pavouci-by-za-rok-snedli-cele-lidstvo-spocitali-vedci-nastesti-jen-teoreticky-29506
„Když vědci sečetli celkovou celoroční spotřebu živočišné potravy všech pavouků na světě, vyšlo jim závratné číslo: Pavouci jí sežerou 400 – 800 milionů tun ročně. Pro srovnání, všichni lidé světa spotřebují za rok 400 milionů tun masa a ryb. Zajímavé je, že za pavouky zůstávají i ti největší konzumenti světa, kytovci. Ti za rok uloví asi 280 – 500 milionů tun živé kořisti.“
Zdroj: https://www.flowee.cz/77-archiv-2017/eco/zivotni-prostredi/1366-pavouci-rocne-zlikviduji-vice-hmyzu-nez-lide-masa
Dále také:
*https://www.abicko.cz/clanek/precti-si-priroda/21581/pavouk-superpredator-nejvetsi-lovec-ze-vsech.html
*https://zoommagazin.iprima.cz/priroda/pavouci-sporadaji-kazdy-rok-vice-potravy-nez-kolik-vazi-svetova-populace
Níže bychom si dovolili Vám doporučit další literaturu o pavoucích, např.:
KŮRKA, Antonín et al. Pavouci České republiky. Vyd. 1. Praha: Academia, 2015. 621 s. Atlas. ISBN 978-80-200-2384-1.
KANBAY, Feryal. Hmyz, pavouci a spol. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011. 80 s. Přírodě na stopě. ISBN 978-80-251-3501-3.
WAGNER, Verena. Pavouci: tkalci pavučin. Uherský Brod: Ditipo, 2011. 32 s. Benny Blu; 251. Zábavné učení. ISBN 978-80-87223-58-1.
FABRE, Jean-Henri. Život pavouka. Překlad Bohumil Zdeněk Nekovařík a Jan Obenberger. Vyd. ve Volvox Globator 1. Praha: Volvox Globator, 2011. 183 s., [12] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7207-820-2.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2021 15:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu