množení borůvek
Text dotazu
Prosím o popis množeni borůvek. Pokud funguje hřížení nebo řízkování prosím o popis postup.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ve svém dotazu nespecifikujete, který druh borůvek máte na mysli, ale podle níže uvedených zdrojů je alespoň v případě kanadských borůvek, které předpokládáme, chcete na zahradě pěstovat, nejlepším způsobem pro jejich rozmnožování tzv. řízkování.
Popis řízkování přímo borůvek jsme našli ale pouze na internetu, viz: Borůvky můžeme pěstovat také ze semen, plody bývají ale menší. Řízkovat je možno do agroperlitu s aplikací gelového růstového stimulátoru pro obtížně zakořeňující dřeviny.
Rostliny během prvních dvou let po výsadbě neřežeme. Třetím rokem odstraníme ze středu slabé výhonky, zamezíme tím zahušťování keře. Řez provádíme od začátku vegetačního klidu do doby květu. Udržovaný keř by měl mít 5 až 8 silných, rovných větví s dostatečným množstvím malých přírůstků. (http://www.chovatelka.cz/clanek/pestujeme-kanadske-boruvky)
Obecně se řízkuje takto:
Řízky, nejlépe z jednoletých výhonů, na dolním konci ostrým nožem seřízneme dlouhým šikmým řezem a vršek zastřihneme rovně nebo jen mírně šikmo kousek nad očkem. Pro podporu kořenění můžeme řezné plochy namočit do stimulátoru. Řízky lehce zešikma zapíchneme do truhlíků se směsí perlitu a rašeliny v poměru 1:1. Zalijeme je a necháme venku, v pařeništi či v chladném skleníku, vždy chráněné před přímým sluncem. Určitě je dobré po dobu prvních 2–3 týdnů zakrýt truhlíček fólií. Řízky rozsazujeme teprve tehdy, mají–li dostatek kořenů. (http://www.rozhlas.cz/dvojka/rady/_zprava/hrizeni-a-rizkovani-levne-mnozeni-zahradnich-keru--1190423)
Substrát má být kyprý, vlhký, teplý a bez choroboplodných zárodků. U tohoto způsobu množení je velmi úzký vztah mezi teplotou a vlhkostí – čím vyšší teplota, tím vyšší vlhkost. Teplota by se měla pohybovat od 15°C do 25°C, podle druhu rostliny. Lze používat stimulátory, např. AS 1. Řízky odebíráme pouze ze zdravých rostlin. Nařízkovaný materiál nesmí nikdy být umístěn na přímé slunce. Lze také využít chemických látek podporujících zakořeňování rostlinných částí. Využívá se především kyselina beta-indolylmáselná,kyselina ß-indolyloctová, kyselina naftyloctová a kyselina nikotinová či jejich směsi (preparát Stimulátor AS-1, RS). (ŠKARDOVÁ, Pavlína; ŠKARDA, Ondřej. Pěstitelské práce 1: pro obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol.) Podle těchto stránek http://www.zahradkarjerome.cz/malinik.html, je také možné borůvky množit i hřížením: Po odkvětu se výhon borůvky přichytne k zemi nějakou vidličkou z větve a v místě přichycení se zasype hromádkou půdy. Na podzim se může zakořeněná část výhonu oddělit a vysadit jinam.
K množení borůvek jsme našli také tyto stránky, kde se můžete dozvědět i další zajímavé informace o tom, jak se starat o borůvky, jak je sázet a podobně.:
* http://www.zahradkarjerome.cz/malinik.html
* http://www.zahrada.cz/forum/drobne-ovoce/mnozeni-boruvek-jaka-07198/?n=1
* http://www.proplant.cz/webmagazine/articles.asp?idk=301&ida=151
* http://www.paichl.cz/paichl/cestopisy/Malajsie/boruvky_kanadske.html
* http://pavelchlouba.blogspot.cz/2013/01/vysadba-pestovani-hnojeni-kanadskych.html
* http://www.zahradkari.cz/forum/index.php?display=prispevky&id_tema=337
* http://www.pelargonie.cz/kanadskaboruvka.html
* http://www.ireceptar.cz/zahrada/kerove-boruvky/
* http://www.chovatelka.cz/clanek/pestujeme-kanadske-boruvky
Obecně o řízkování:
* http://www.rozhlas.cz/dvojka/rady/_zprava/hrizeni-a-rizkovani-levne-mnozeni-zahradnich-keru--1190423
* http://dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.php
Použité zdroje
* ŠKARDOVÁ, Pavlína a ŠKARDA, Ondřej. Pěstitelské práce 1: pro obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 82 s. Texty k distančnímu vzdělávání v rámci kombinovaného studia. ISBN 80-244-1194-6.
* FLEHMIG, Anja. Množení rostlin. České vyd. 1. Praha: Ottovo nakladatelství, 2006. 63 s. Zahrada krok za krokem. ISBN 80-7360-464-7.
* GUGENHAN, Edgar. 777x zahrada: vy se ptáte, my odpovídáme. Vyd. v češtině 1. Praha: Brázda, 2009. 363 s. ISBN 978-80-209-0367-9.
* BULKOVÁ, Věra. Rostlinné potraviny. Vyd. 1. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2011. 162 s. ISBN 978-80-7013-532-7.
* AUGUSTINOVÁ, Ludmila et al. Člověk a zahrada: univerzita třetího věku: teze přednášek kurzu. Vyd. 1. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2007. 321 s. ISBN 978-80-213-1646-1.
* LAVELLE, Christine a LAVELLE, Michael. Přírodní zahrady. Vyd. 1. Praha: Fortuna Libri, ©2010. 256 s. ISBN 978-80-7321-526-2.
* http://www.zahradkarjerome.cz/malinik.html
* http://www.rozhlas.cz/dvojk[…]ni-zahradnich-keru--1190423
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu