Mnišek pod Brdy
Text dotazu
Dobrý den,
zámek v Mníšku pod Brdy patřil Engelům z Engelflussu a poté Hrabatům z Unwerthu. Jde o reálné místopisné názvy? O Engelflussu (Engelfußu) ani o Unwerthu (někdy psáno i jako Unwürth, Unwürde) nelze nic zjistit.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v obou případech se jedná o přídomky, které nejsou odvozeny od konkrétní lokality. Fiktivní predikát Engelů z Engelflussu získal Servác Engels za zásluhy při obraně Prahy proti Švédům v roce 1648 (obsadil Staroměstskou mosteckou věž a zabránil Švédům ve vstupu na Staré Město). Ani u Unwerthů se nejedná o přídomek odvozený od skutečné lokality. Více o historii obou rodů naleznete v literatuře:
Mašek, Petr. Šlechtické rody v Čechách na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory di současnosti, díl I. A-M., 2008. s. 214.
Mašek, Petr. Šlechtické rody v Čechách na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory di současnosti, díl II. N-Ž., 2010. s. 391-392.
Šťastný, Jan. Městečko pod Skalkou. 1. vyd. Řevnice: nákl. vl., 1948. 345 s.
Vávra, Josef. Historické paměti bývalého panství mníšeckého a kláštera sv. Maří Magdaleny Na Skalce s dvěma rodokmeny. Praha: V. Kotrba, 1899. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:573558d0-7e11-11dc-8d59-000d606f5dc6
Použité zdroje
Šťastný, Jan. Městečko pod Skalkou. 1. vyd. Řevnice: nákl. vl., 1948. 345 s.
Vávra, Josef. Historické paměti bývalého panství mníšeckého a kláštera sv. Maří Magdaleny Na Skalce s dvěma rodokmeny. Praha: V. Kotrba, 1899. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:573558d0-7e11-11dc-8d59-000d606f5dc6
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
25.01.2022 14:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu