mLearning
Text dotazu
Dobrý den,
zhruba před týdnem jsem Vám posílala dotaz. Stále mi nic nepřišlo. Zkouším to tedy znovu, ještě jednou.
Existuje v České republice škola, kde v maximální možné míře vzdělávají studenty za podpory mobilních telefonu – tedy pomocí mLearningu? Našla jsem, že na VŠMIE měli projekt „Mobile learning jako nejmodernější forma výuky,“ ale pokud jsme koukala správně, tak je to pouze nahrávání a následné zveřejnění přednášek studentům- http://video.vsmie.cz, což mi jako úplně mobilní nepřijde.
Odpověď
Dobrý den,
M-learning se vztahuje k užívání mobilních  nebo bezdrátových prostředků za účelem učení se během pohybu/přesunu z místa na místo. Typické prostředky používané pro m-learning jsou: mobilní telefony, chytré telefony, palmtopy, kapesní počítače; tablety, laptopy (notebooky), osobní media přehrávače. Nedávné inovace v programových aplikacích a sociálních softwarech používající Web 2.0 technologie (např. Blogy, Twitter, You Tube) nebo sociální sítě (např. Facebook, My Space) umožnily mobilním prostředkům být dynamičtější, pronikavější. Současné mobilní prostředky mají také větší vzdělávací potenciál, umožňují vzdělávání v širším kontextu. Brown v roce 2005 shrnul několik termínů a definic definoval mobile learning jako nadstavbu e-learningu. Peters (2007) chápe mobilní learning  jako užitečnou součást flexibilního výukového modelu.
Pro lepší chápání toho, jak vnímat m-learning, připojujeme tabulku, která znázorňuje pedagogický rámec mobilního učení: kategorizace aplikací mobilních technologií do 4 stupňů:
Mobilní hierarchie
Příklady aplikací
Technologická
podpora
Stupeň
Komunikace  a
Chatování v reálném čase
Intenzivní komunikace
4
Spolupráce
Anotace
Skupinová práce
SMS
Synchronnost
Bezdrátový email
Stupeň
Práce s daty
Síťové databáze
3
(získávání, integrování)
Datové sbírky/soubory
Mobilní knihovny
Stupeň
Pružný fyzický
Lokální databáze
2
přístup
Interaktivní nápověda
Okamžitá instruktáž
Stupeň
Produktivita
Kalendáře
Asynchronnost
1
Rozvrhy
Individuální práce
Kontakty
Intenzivní obsah
Třídění
Pramen k tabulce: Hierarchie mobility, příklady aplikací, technologické užití dle Gay, Rieger, Bennington (2002)
Neposuzovali jsme tedy přímo projekt VŠMIE, ale zjednodušeně se dá říci, že vše, co si můžete stahovat, editovat, poslouchat, chatovat… kdekoliv pomocí výše zmíněných zařízení, pokud to používáte k výuce, je součástí m- learningu
Pokud Vás tato problematika hlouběji zajímá, prostudujte si článek, ze kterého jsme čerpali informace k této odpovědi. Naše odpověď je de facto překladem tohoto článku:
Záznam: 1
Titul:
A Pedagogical Framework for Mobile Learning: Categorizing Educational Applications of Mobile Technologies into Four Types
Autor (autoři):
Park, Yeonjeong
Zdroj:
International Review of Research in Open and Distance Learning, v12 n2 p78-102 Feb 2011. 25 pp.
Recenzované:
Yes
ISSN:
1492-3831
Deskriptory:
Electronic Learning, Design Requirements, Learning Strategies, Social Environment, Classification, Mobility, Educational Principles, Educational Change, Educational Technology, Computer Mediated Communication, Computer Uses in Education, Handheld Devices, Instructional Design, Distance Education, Laptop Computers, Learning Theories, Elementary Secondary Education, Higher Education, Postsecondary Education
Abstrakt:
Instructional designers and educators recognize the potential of mobile technologies as a learning tool for students and have incorporated them into the distance learning environment. However, little research has been done to categorize the numerous examples of mobile learning in the context of distance education, and few instructional design guidelines based on a solid theoretical framework for mobile learning exist. In this paper I compare mobile learning (m-learning) with electronic learning (e-learning) and ubiquitous learning (u-learning) and describe the technological attributes and pedagogical affordances of mobile learning presented in previous studies. I modify transactional distance (TD) theory and adopt it as a relevant theoretical framework for mobile learning in distance education. Furthermore, I attempt to position previous studies into four types of mobile learning: 1) high transactional distance socialized m-learning, 2) high transactional distance individualized m-learning, 3) low transactional distance socialized m-learning, and 4) low transactional distance individualized m-learning. As a result, this paper can be used by instructional designers of open and distance learning to learn about the concepts of mobile learning and how mobile technologies can be incorporated into their teaching and learning more effectively. (Contains 1 table and 3 figures.)
Abstractor:
As Provided
Počet referencí:
67
Počet stran:
25
Typ publikace:
Journal Articles; Reports - Evaluative
Dostupnost:
Full Text from ERIC Available online: http://www.eric.ed.gov/contentdelivery/servlet/ERICServlet?accno=EJ920735
Athabasca University. 1200, 10011 - 109 Street, Edmonton, AB T5J 3S8, Canada. Tel: 780-421-2536; Fax: 780-497-3416; e-mail: irrodl@athabascau.ca; Web site: http://www.irrodl.org
Kód periodika:
APR2011
Datum zadání:
2011
Přírůstkové číslo:
EJ920735
Trvalý odkaz na tento záznam:
http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=eric&AN=EJ920735&lang=cs&site=eds-live&authtype=shib&custid=s4986598
Vyjmout a vložit
<a href="http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=eric&AN=EJ920735&lang=cs&site=eds-live&authtype=shib&custid=s4986598">A Pedagogical Framework for Mobile Learning: Categorizing Educational Applications of Mobile Technologies into Four Types</a>
Databáze:
ERICPlnotextová databáze:
OmniFile Full Text Select (H.W. Wilson)
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 14:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu