Mit z ostudy kabát
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
jak prosím vzniklo toto rčení?
Děkuji.
Odpověď
Vážená paní,
ve slovníku Lidových rčení (Zaorálek, 2000) se dočteme:
mít z ostudy kabát viz > mít z hany kabát (a z ostudy kožich) = býti uvyklý každé ostudě, býti otrlý (dle slovníku Kott Frant. št.: Česko-německý slovník I.-VII.; 1873-93), přímo spojení mít z ostudy kabát uvádí Ant.Kotík v knize Řeč lidu na Novopacku a Hořicku (1912).
Spojení chodit v kabátě z ostudy ušitém se objevuje i v Příručním slovníku jazyka českého (1935–1954), užil jej K.M. Čapek-Chod: Navykl si chodit ve svém kabátě z ostudy ušitém = zvykl vší ostudě. Stejný význam uvádí i Slovník spisovného jazyka českého (1960-1971).
V dnešním slova smyslu se význam mírně posunul – mít z ostudy kabát = mít velkou ostud (např. Wikislovník, 2015).
Snad Vám to takto bude stačit, případně Váš dotaz předám ještě dále :)
Jazykovému bádní zdar!
Použité zdroje
Příruční slovník jazyka českého (1935–1957) [online]. 2007 [cit. 2022-03-29]. Dostupné z: http://psjc.ujc.cas.cz.
Wikislovník [online]. 2015 [cit. 2022-03-29]. Dostupné z: https://cs.wiktionary.org/wiki/m%C3%ADt_z_ostudy_kab%C3%A1t
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Vsetín
Knihovna
Masarykova veřejná knihovna Vsetín
Datum zadání dotazu
25.03.2022 17:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu