Mistr Theodorik životopis
Text dotazu
Sháním zákl. údaje o životě a tvorbě Mistra Theodorika, dvorního malíře Karla IV.Díky
Odpověď
Dobry den, Mistr Theodorik je zminovan ve vetsine praci z oboru dejiny umeni jako vyznamny malir obdobi vlady Karla IV. Zdroj:
TOMAN, Prokop: Novy slovnik ceskoslovenskych vytvarnych umelcu.
Praha: Rudolf Rysavy, 1947. Detrich (Dětřich, Jetřich, Dittrich, Theodoricus) dvorni malir Karla IV. v letech 1357-1367, mimo jine vyzdobil mnozstvim tabulovych obrazu a sten kapli sv. Krize. Zapis v seznamu bratrstva malirskeho z r. 1348 - Theodoricus de Praga a primus magister. Zil jeste v r.1381. Podle darovaci listiny obdrzel od Karla IV. r.1367 dvur v Morine u Karl. Tyna (c.17), v mestskych prazskych knihach z r.1359 se uvadi i jeho dum na Hradcanech, ktery mu patril. Pusobil tedy i Praze, kde se patrne narodil.
O jeho zivote pojednava napr.:
1/ DVORAKOVA, Vlasta: Mistr Theodorik. Praha: Odeon, 1967.
2/ FRIEDL, Antonin: Pocatky Mistra Theodorika. Praha:SPN, 1963.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu