Místo děje románu Katyně
Text dotazu
Dobrý den,
ve kterém městě se odehrává většina děje románu Katyně od Ludvíka Vaculíka (zejm. popravnická škola, bydliště hlavních postav)?
V Praze to totiž být nemohlo, neboť v předpokládatelné době děje (1974-1978, nejspíše šk. r. 1977/1978) v Praze trolejbusy nejezdily...
Odpověď
Dobrý den,
Ludvík Vaculík Katyni nenapsal, pouze jí publikoval v edici Petlice jako 120 svazek v roce 1978. Katyni v roce 1978 napsal Pavel Kohout. Román psal v rozmezí let 1972 a 1978, v Praze a na Sázavě, jak je uvedeno na konci knihy.
Převážnou část knihy napsal na Sázavě. V literatuře jsme nenalezli, konkrétní jméno města, kde je popravčí škola. V knize je uvedeno, že škola a učiliště se nachází v areálu vězení.
To, že kniha byla napsána v letech 1972 – 1978, nutně neznamená, že se musí odehrávat v té době. V knize se také vyskytuje retrospektivní vyprávění, které sahá až ke konci zřejmě 2. světové války, tedy se neodehrává pouze v 70. letech. Teoreticky se nemusí jednat o určité místo, ale několik míst, které autor dal v knize dohromady.
Tím, že chybí konkrétní pojmenování města, vzniká tzv. místo nedourčenosti. Pojem místo nedourčenosti vychází z Kostnické školy recepční estetiky, jedná se o prázdná místa, která poskytují interpretační prostor, který může vyplnit čtenář (velmi jednoduše napsáno).
Nepojmenování města, kde se škola nachází může být také součástí autorova záměru. Například u Franze Kafky je konkrétní pojmenování místa spíše výjimečné.
Použité zdroje
https://www.ludvikvaculik.cz/edice-petlice
KOHOUT, Pavel a Karel HAVLÍČEK. Katyně. Praha: Československý spisovatel, 1990, s. [347]. ISBN 80-202-0192-0.
KOHOUT, Pavel. Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem. Praha: Academia, 2011. sv. 1, s. [1a]. ISBN 978-80-200-1921-9.
KOHOUT, Pavel. Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem. Praha: Academia, 2011. sv. 2, s. [883a]. ISBN 978-80-200-1921-9.
Iser, Wolfgang. Apelová struktura textů. Str. 39 – 61. In: ČERVENKA, Miroslav, Ivana FÜHRMANN VÍZDALOVÁ a Miloš SEDMIDUBSKÝ. Čtenář jako výzva: výbor z prací kostnické školy recepční estetiky. Brno: Host, 2001.
HODROVÁ, Daniela. Citlivé město: (eseje z mytopoetiky). Praha: Akropolis, 2006, s. 139. ISBN 80-86903-31-1.
Slovníkové heslo:
NÜNNING, Ansgar, Jiří TRÁVNÍČEK a Jiří HOLÝ. Lexikon teorie literatury a kultury: koncepce - osobnosti - základní pojmy. Brno: Host, 2006, s. 517. ISBN 80-7294-170-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.04.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu