místní pojmenování Nemšetál/Němčodol
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující.
Mezi obcemi Litice a Šlovice (Plzeňský kraj) je místo zvané historicky Nemšetál a někdy Němčodol. Nikdo dnes nedokáže říci, proč se to místo tak jmenuje. Mluvilo se o Němčodolské kapli, která tam kdysi stávala. Dnes je tam kamenolom.
Dalo by se někde dopátrat, proč se to místo tak jmenuje?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Bohužel se nám nepodařilo dohledat, proč se místo takto jmenuje.
Podobný dotaz zodpovídala i Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (viz níže).
z uvedených názvů (Nemšetol, Nemšetál, Němčodol) se nám prostřednictvím klasických i elektronických informačních zdrojů podařilo zjistit, že v literatuře je uváděn název Němčodol.
Němčodolská kaple (kaplička) je zmiňována např. těchto v publikacích a statích:
HAJŠMAN, Jan. Tajemství plzeňských kopců. V Plzni: Starý most, 2011. 179 s. ISBN 978-80-87338-16-2. (s. 80)
signatura SVK PK: 32A15253
DAVID, Petr a SOUKUP, Vladimír. Velká turistická encyklopedie. Plzeňský kraj. Praha: Knižní klub, 2011. 416 s. ISBN 978-80-242-1941-7. (s. 262)
signatura SVK PK: 32A15262
SOKOL, Petr. Středověké osídlení okolí Plzeň-Litice. In: Minulostí západočeského kraje. Sv. 36. Plzeň: Archiv města Plzně, 2001, s. 15-21. ISBN 80-85067-59-9. (s. 16)
signatura SVK PK: 31A967-36
Němčodol ve smyslu označení místa v okolí Plzně je zmiňován v souvislosti s plánovanými či realizovanými silničními stavbami, např. v dobových článcích z denního tisku:
Nové silnice a mosty na Plzeňsku: stavební program na příští desetiletí. Český směr. 1927, roč. 29, č. 240 (8.10.1927), s. 1. ISSN 1805-1596.
text článku je dostupný prostřednictvím digitální knihovny SVK PK
Samospráva: první období: silnice, které se nacházejí ke stavbě. Plzeňský kraj. 1912, roč. 6, č. 39 (14.5.1912), s. 2. ISSN 1805-1782.
Původ geografického názvu se nám z dostupných místopisných slovníků a jiných zdrojů (zejména: Profous, Antonín. Místní jména v Čechách. Jejich vznik, původní význam a změny: Díl 3. M-Ř.) nepodařilo objasnit a poukázat na možnost původu z Niemtsch… by byla pouhá spekulace.
Použité zdroje
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/mistni-nazev
http://krizkyavetrelci.plzne.cz/katalog/dilo/200/
https://www.oplzni.eu/?p=263
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
28.08.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu