Místní písmák o tradiční svatbě
Text dotazu
Dobrý den, píši diplomovou práci na současnou
podobu svateb v okrese města Žďáru nad Sázavou. Chci se zeptat, zda je znám
nějaké jméno žďárského písmáka o tradiční podobě svatebního obřadu? Máte
případně o něho/ní nějaké knihy? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
regionální informace a regionální autory či kronikáře či písmáky Vám doporučujeme hledat v místě samém, proto Vám doporučujeme především knihovnu ve Žďáru nad Sázavou, případně další instituce jako Muzeum knihy atd.
Zdroje knihoven, např. databáze, nejsou zpracovávány tak podrobně, aby bylo možno vyhledávat podle místa narození autora, údaje vztahující se k místu působení atd. (v bázi AUT). Knihovny mají k dispozici jen ty dokumenty, které byly publikovány / vydány, nikoliv archivní či kronikářské dokumenty.
Při hledání tématu svatby, svatební zvyky / tradice v kombinaci s uvedeným místem nebyl nalezen žádný záznam v našich zdrojích  - báze NKC a báze ANL http://aleph.nkp.cz/F/ Nalézt je možno jen obecné dokumenty (bez kombinace s místem), viz např.
Frolec, Václav, ed. Svatební obřad: současný stav a proměny: [sborník]. 1. vyd. Brno: Blok, 1983. 318 s. Lidová kultura a současnost; Sv. 9.
Brožovičová, Klára a Koštuříková, Jana. Konference o svatbách a svatebních zvycích v českých zemích v průběhu staletí. Národopisná revue, 2008, 18(2), s. 110-111. ISSN 0862-8351.
Siglová, Tereza. Konference "Oznamuje se láskám našim-- , aneb, Svatby a svatební zvyky v českých zemích v průběhu staletí". Časopis Matice moravské, 2007, 126(1), s. 491-493. ISSN 0323-052X
Regionální knihovny, tedy i Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou zpracovávají regionální bibliografie a biografie, případně můžete využít i zdroje příslušné krajské knihovny.
Dále můžete využít i vydané publikace jako např.
Zejda, Radovan, Havlíková, Lenka a Jurman, Hynek. Slovník spisovatelů okresu Žďár nad Sázavou. Třebíč: FiBox pro Muzeum silnic a dálnic ve Velkém Meziříčí, 1992. 429 l. ISBN 80-85571-50-1.
Využít můžete i různé bibliografie dostupné na webu, především zdroje Historického ústavu AV ČR http://biblio.hiu.cas.cz/ Můžete kontaktovat i Etnologický ústav AV ČR, jeho knihovnu http://www.eu.avcr.cz/cs/knihovny/, ale opět bude nejspíše platit, že více konkrétnějších informací získáte v institucích v daném regionu.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 10:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu