Místní název
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, co znamená staré místní označení místa u dnešního lomu u Litic. Babička říkávala, že jdeme k Nemšetolu. Také se říkalo Nemšetál nebo Němčodol. Nemohu to nikde dohledat.
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
z Vámi uvedených názvů (Nemšetol, Nemšetál, Němčodol) se nám prostřednictvím klasických i elektronických informačních zdrojů podařilo zjistit, že v literatuře je uváděn název Němčodol.
Němčodolská kaple (kaplička) je zmiňována např. těchto v publikacích a statích:
HAJŠMAN, Jan. Tajemství plzeňských kopců. V Plzni: Starý most, 2011. 179 s. ISBN 978-80-87338-16-2. (s. 80)
signatura SVK PK: 32A15253
DAVID, Petr a SOUKUP, Vladimír. Velká turistická encyklopedie. Plzeňský kraj. Praha: Knižní klub, 2011. 416 s. ISBN 978-80-242-1941-7. (s. 262)
signatura SVK PK: 32A15262
SOKOL, Petr. Středověké osídlení okolí Plzeň-Litice. In: Minulostí západočeského kraje. Sv. 36. Plzeň: Archiv města Plzně, 2001, s. 15-21. ISBN 80-85067-59-9. (s. 16)
signatura SVK PK: 31A967-36
Němčodol ve smyslu označení místa v okolí Plzně je zmiňován v souvislosti s plánovanými či realizovanými silničními stavbami, např. v dobových článcích z denního tisku:
Nové silnice a mosty na Plzeňsku: stavební program na příští desetiletí. Český směr. 1927, roč. 29, č. 240 (8.10.1927), s. 1. ISSN 1805-1596.
text článku je dostupný prostřednictvím digitální knihovny SVK PK
Samospráva: první období: silnice, které se nacházejí ke stavbě. Plzeňský kraj. 1912, roč. 6, č. 39 (14.5.1912), s. 2. ISSN 1805-1782.
Původ geografického názvu se nám z dostupných místopisných slovníků a jiných zdrojů (zejména: Profous, Antonín. Místní jména v Čechách. Jejich vznik, původní význam a změny: Díl 3. M-Ř.) nepodařilo objasnit a poukázat na možnost původu z Niemtsch… by byla pouhá spekulace.
Použité zdroje
regionální informační zdroje:
kartotéky, bibliografie, databáze
ostatní informační zdroje:
katalogy SVK PK , katalogy souborné, portál knihovny.cz, digitální knihovny, Internet
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
17.12.2019 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu