Misantropie
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, v jaké literatuře bych se dozvěděl hlubší informace o tématu misantropie, děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přestože jsme pátraly poměrně podrobně, kupodivu neexistuje žádná monografie, která by se tímto tématem zabývala. Dílčí zmínky je možné nalézt v literatuře týkající se psychologie osobnosti (např.:
Cakirpaloglu, Panajotis 2012: Úvod do psychologie osobnosti (Grada)
Vágnerová, Marie  2010: Psychologie osobnosti (Karolinum)
nebo
Blatný, Marek 2010: Psychologie osobnosti : hlavní témata, současné přístupy (Grada).
Všchny tyto tituly jsou dostupné v knihovnách FF UK
Určitě bych také zapátrala v díle C. G. Junga.
Překvapivě často se tento archetyp objevuje v literatuře - v humorných, satirických dílech (kromě Moliéra i u Shakespeara a Swifta). V českém kontextu mne teď bohužel konkrétně napadá jen hostinský z Hospody na mýtince: "otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi". Naopak ve filozofických esejích se pojem misantropie objevuje poměrně často: nalezneme jej u Platóna, Sókrata, Aristotela, Hérakleita, Kanta, Schoppenhauera i Heideggera.
Použité zdroje
v textu
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
12.12.2018 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu