Miřátský Václav učitel
Text dotazu
Miřátský Václav učitel, učil v Poděšíně 1.9.1933 - 30.6.1934.
Stejné jméno jsem našel v odboji v 2. Světové válce.
Odpověď
Dobrý den,
více informací o učiteli v Poděšíně Václavu Miřátském se nám v nám dostupných zdrojích bohužel dohledat nepodařilo.
Databáze legionářů Historického vojenského ústavu ovšem uvádí jednu osobu s tímto jménem, jedná se o vojína, legionáře Václava Miřátského: http://www.vuapraha.cz/soldier/4552447
Dle údajů uvedených v kartě legionáře se legionář Václav Miřátský narodil 18. 8. 1895 v Leštině (okr. Čáslav). Bohužel karta neuvádí informace o civilním povolání. Pro ztotožnění legionáře Václava Miřátského a učitele Václava Miřátského nemáme proto žádný písemný důkaz.
Z tištěných zdrojů by  mohl být učitel  Václav Miřátský uveden v Schematismusu veškerého českého učitelstva i učitelstva st. škol menšinových v Čechách: Dle stavu 15. září 1932. Praha: Ústř. nakl. a knihkupectví učitelstva československého, 1932. 32, 261 s. ( http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001317830&local_base=NKC). Tyto schematismy ovšem většinou obsahovaly pouze jméno učitele. Uvedený schematismus je dostupný k nahlédnutí po předchozím objednání (u Informací v Hale služeb Národní knihovny ČR) v Depozitáři Hostivař.
Schematismy učitelů z let 1924 a 1927 jeho jméno ještě neuvádějí. Učit tedy začal až po roce 1927. Dle schematismu z roku 1940 učil Václav Miřátský v Lipnici nad Sázavou.
Přepis z kroniky pro obec Poděšín: http://www.podesin.cz/custom/zpravodaje/zpravodaj-1999-4.pdf
V tomto případě Vám doporučujeme obrátit se na kronikáře jak obce Leština, tak obce Lipnice n. Sázavou, zda není v místních dokumentech učitel Václav Miřátský zmíněn a nejsou zde uvedeny podrobnější údaje k jeho osobě.
Použité zdroje
Flltextové vyhledávání v systémech Kramerius:
Kramerius 3: http://kramerius.nkp.cz/
Kramerius 4: http://kramerius4.nkp.cz/
Schematismus školních úřadů, vysokých a středních škol, učitelských organisací a veškerého českého učitelstva v Čechách dle statu 15. září 1924: příl. ke Kapesnímu kalendáři učitel. na r. 1924-25 ... Praha: Ústř. nakladat. a knihkup. učitel. čsl., 1924. XL, 240 s.
Schematismus veškerého českého učitelstva i učitelstva státních škol menšinových v Čechách dle stavu 15. září 1927: Příloha ke kapesnímu kalendáři učitelskému na rok 1927/8. Praha: Ústřední nakladatelství a knihkupectví učitelstva českoslovanského, 1927. 12° XXVII, 236 s., 12 ins. listů.
Schematismus veškerého českého učitelstva národních a mateřských škol v Čechách a na Moravě podle stavu 15. října 1940 ... V Praze: Zájmový odbor učitelstva obecných škol pro Čechy a Moravu, 1941. XX, 422 s.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2015 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu