Mimové
Text dotazu
Jsem učitelka dramaťáku, nemůžeme nic sehnat o
mimech nebo mimes. Mohli byste mi dát nějakou webovku a ještě něco o tom napsat? MOOC DĚKUJI!
Odpověď
Dobrý den,
slovo mim, mimus pochází z řeckého slova mimos = napodobení.
"Mim, mimus = pohybové umění. Mimus vypravuje příběh gesty buď vůbec beze slov, nebo používá slov pouze k uvádění a spojování jednotlivých čísel.
Vznikl v řeckém starověku (Aristoteles tak ve své Poetice nazval hry, které v pátém století př.K. složil Sofron ze Syrakus). V řeckém a latinském pojetí byl mimus lidovou formou, ve středověku jej pěstovali kočovní komedianti. V renesanční Itálii se znovu zrodil v podobě komedie dell´arte. Rozvíjí se i v divadle naší doby, v umění, jež reprezentovali např. Decroux (Slova o mimu/ Paroles sur le mime, 1963), Marceau (M.Marceau aneb dobrodružství mlčení/ M.Marceau ou l´aventure du silence, 1974), i v divadle gesta." (PAVIS, Patrice. Divadelní slovník. 1.vyd. Praha : Divadelní ústav, 2003. s.258)
Na internetu se mimickému umění věnuje několik stránek, většina z nich je ovšem anglicky psaná.
* http://www.mime.info/
* http://www.pantomimes-mimes.com/mime.html
*
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1452384/mime-and-pantomime#ref=ref
995505
* http://en.wikipedia.org/wiki/Mime_artist
Články o pantomimě a mimech v češtině:
* http://www.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/347714
* http://www.rozhlas.cz/kultura/divadlo/_zprava/249288
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Mim
* http://www.cojeco.cz/index.php?s_term=&s_lang=2&detail=1&id_desc=70242
O dějinách pantomimy a mimech se můžete dočíst také v publikacích:
*  VEBER, Václav. Příběh pantomimy. 1.vyd. V Praze : Akademie múzických umění, Hudební fakulta, katedra nonverbálního a komediálního divadla, c2006.
ISBN 80-7331-054-6 (brož.)
* ŠVEHLA, Jaroslav. Tisícileté umění pantomimy : ukázky z dějin pantomimy.
1. vyd. Praha : Melantrich, 1989.
* Brůna, Otakar. Největší pieroti. 1.vyd. Praha : ETC, 1998, c1997. ISBN
80-86006-34-4 (váz.).
Další publikace k tématu můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc, Jednotné informační bráně:
http://www.jib.cz .
Popřípadě se můžete obrátit na Divadelní ústav:
http://www.divadelni-ustav.cz/default.asp .
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.12.2008 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu