Milostná aféra Alexandra Hamiltona
Text dotazu
Dobrý den, Alexander Hamilton (jeden z otců zakladatelů USA) se veřejně přiznal k milostné aféře. Zajímalo by mě, jak dlouho tato aféra trvala (od kdy, do kdy) a kdy došlo k jejímu provalení? Děkuji
Odpověď
Alexander Hamilton měl v letech 1791-1792 milostný poměr s 23 letou Marií Reynoldsovou.  Její manžel, James Reynolds, si nechal od Hamiltona platit za to, že skutečnost zůstane utajena před veřejností, a Hamiltonovi tak jeho vztah nezničí politickou kariéru.  Když však v roce 1792  Reynolds kvůli finančním podvodům skončil ve vězení (byl obviněn z padělatelství), snažil se Hamiltona donutit k tomu, aby mu výměnou za mlčenlivost pomohl. Jelikož neuspěl, pokusil se ho očernit u jeho politických soupeřů tím, že jej obvinil nejen ze vztahu s Marií, ale i  ze zapletení do finančních podvodů, kterých se měl jako ministr financí dopustit. Hamilton tehdy před nimi svoji aférku přiznal a celou záležitost se podařilo udržet na nějakou dobu v tajnosti. Zúčastnění aktéři ovšem pořídili kopie Mariiných dopisů, které se tak dostaly například i do rukou Hamiltonova politického soka Thomase Jeffersona.
Na veřejnost  informace pronikla  v roce 1797  díky souboru pamfletů: The History of the United States for 1796, který vydal novinář James Callendar.  Hamilton na Callendarova obvinění reagoval vydáním vlastního pamfletu: Observations on Certain Documents.  (tzv. The Reynolds Pamphlet). Doznal se k milostnému poměru (součástí pamfletu byly i Mariiny dopisy),  ale popřel jakékoliv obvinění z korupčního jednání.
Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hamilton%E2%80%93Reynolds_sex_scandal
https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Reynolds
http://founders.archives.gov/documents/Hamilton/01-21-02-0138-0001
http://www.chrisweigant.com/2011/11/07/americas-first-political-sex-scandal-the-reynoldshamilton-affair/
https://en.wikipedia.org/wiki/James_T._Callender
Použité zdroje
Literatura:
Freeman, Joanne B., Affairs of Honor: National Politics in the New Republic, New Haven: Yale University Press, 2002, ISBN 978-0300097559.
Isenberg, Nancy, Fallen Founder: The Life of Aaron Burr, New York: Penguin, 2007, ISBN 978-0143113713.
O Hamiltonově slabosti pro ženy obecně viz též: Bowers, Claude G.: Jefferson and Hamilton. The Struggle for Democracy in America, Boston and New York: Houghton Mifflin, 1946, s. 38-40.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
07.11.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu