Miloš Sýkora
Text dotazu
Dobry den,
shanim informace o zivotu Milose Sykory a nasla jsem zde nejaky odkaz : Predmet.heslo - Milos, Sykora 1920 - 1945. Je mozne najit diky vam informace o jeho zivote? Dekuji za odpoved, nashledanou
Odpověď
Dobrý den,
Miloš Sýkora (1920-1945, ostravský vlastenec a příslušník odbojové organizace, je znám především díky svému hrdinskému činu z 30.4.1945. Tohoto dne dorazily ruské tanky do Ostravy a chtěly pokračovat přes most, který je dnes pojmenován po Sýkorovi, dále směrem na Michálkovice a Hladnov. Sýkora spolu se svým přítelem Olšákem se přihlásili, že přestřihnou dráty k nacisty nastraženým náložím pod mostem.
Most se jm podařilo zachránit, avšak Sýkora byl při ústupou zabit německou hlídkou.
Tento čin a postavu Miloše Sýkory připomíná vedle mostu také jeho pomník.
Více se nám o životě Miloše Sýkory nepodařilo bohužel zjistit, další podrobnosti o události roku 1945 se můžete dočíst v následujícím šlánku:
30. duben 1945 u Říšského mostu v centru Ostravy aneb Opravdu Miloš Sýkora?
/ Pavel Hamza In: Ostrava : příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska. 22 / [uspořádala Blažena Przybylová s redakční radou]. -- Vyd. 1.. -- Šenov u Ostravy : Tilia, 2005. -- ISBN 80-86904-05-9. -- s. 250-271
Použité zdroje:
http://hrady.cz/index.php?OID=4102
Vojenské dějiny Československa / [Petr Klučina ... et al. ; ilustroval Pavel Major ... et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Naše vojsko, díl IV.1985-1989. -- 5 sv. : il., mapy ; 27 cm
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 11:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu