Mikuláš z Oresme
Text dotazu
Sháním knihu o peněžní politice a cokoli o Nikolovi Oresme.
Odpověď
Mikuláš z Oresme (Nicolaus Oresmius, Nicolas d ´ Oresme) - asi 1320 - 11.7.1382, francouzský filosof, matematik a fyzik. Byl žákem, učitelem a později i představeným Collége de Navarre v Paříži, biskup v Lisieux. Jeho dílo "Pojednání o šířce forem" obsahovalo první popis obecných souřadnic a popis funkční závislosti. Byl významnou postavou scholasticismu a autorem prvního čistě ekonomického a teoretického spisu " O původu, podstatě, zákonu a změnách peněz" z roku 1360 ( též překládáno "O podstatě, původu a právech výměny peněz").
Krátkou stať o tomto učenci najdete v knize Holman, Robert: dějiny ekonomického myšlení. Praha, Beck 2005, s.10
Žádné z jeho děl není dostupné v České republice a do češtiny zřejmě nebylo nikdy přeloženo. V lístkových, naskenovaných katalozích Národní knihovny v Praze je několik záznamů děl vydaných v letech 1515-1690 (latina), 1937-1940.
Odkazy z internetu:
http://www.nicole-oresme.com/seiten/oresme-bibliography.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicole_Oresme
http://en.wikipedia.org/wiki/Scholasticism
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
19.03.2008 10:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu