Mikroorganismy
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět, kdo poprvé objevil mikroorganismy a jak to probíhalo?
Odpověď
Dobrý den,
objev mikroorganismů byl neodmyslitelně spjat s vynálezem kvalitního zvětšovacího přístroje, tedy mikroskopu.
" 'Otcem' mikrobiologie je Holanďan Antonius van Leeuwenhoek (1632 - 1723), který sestrojil první mikroskop. Jeho primitivní optická soustava měla posloužit k pozorování pepřového nálevu. je neuvěřitelné, že zvětšovala  275x a měla rozlišovací schopnost 1,4 mikrometrů (1mí je 0,001 mm).
Bakterie objevil dne 24. dubna 1676 a svá pozorování popsal a zaslal Královské společnosti v Londýně. Čtyři různé druhy prvoků a bakterií nazval "animalcula" a zprávu o nich doplnil i jejich vyobrazením."
(JUNGBAUEROVÁ, Ludmila. Úvod do mikrobiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. str. 5)
Pokud byste se chtěla o osobě Antony van Leeuwenhoeka a dalších "lovců mikrobů" dozvědět více, doporučujeme Vám přečíst si velmi zajímavou a poutavě napsanou knihu "Lovci mikrobů".
Použité zdroje
* JUNGBAUEROVÁ, Ludmila. Úvod do mikrobiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 87 s. ISBN 80-7184-590-6.
* DE KRUIF, Paul. Lovci mikrobů. Překlad Josef Hrůša. 14. vyd., v MF 1. vyd. Praha: Orbis, 1959. 229, [3] s. Věda mládeži; Sv. 60.
* www.zatlanka.cz/vyukove-materialy/biologie/celek_08.ppt
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.11.2016 08:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu