Metoda 5S - Lean Manufacturing
Text dotazu
Dobrý den,
sháním literaturu o metodě 5S, jako jedem z nástrojů Lean Manufacturing.
Při pokusu vyhledání v knihovně VŠE jako host jsem našel pouze publikaci
"5S pro operátory", kterou vlastním. Můžete mi prosím poradit, zda-li se dá
vypůjčit další literatura v českém nebo anglickém jazyce o této metodě, a
to třeba i v jiných knihovnách? Zkoušel jsem NTK, ale výsledek byl stejný.
Vím, že v zahraničí existuje řada publikací např.: "5S for the office,
Thomas Fabrizio, Don Tapping, ISBN 9781563273186; "5S for Service
Organizations and Offices", Debashis Sarkar; a další.
Dále bych přivítal informaci, zda-li se na VŠE přednáší problematika Lean
manufacturing, Kaizen, Six Sigma, JIT, TPM a pod., v jakém rozsahu a kde
bych získal další informace pro rozšíření svých znalostí.
Odpověď
Pokusím se postupně zodpovědět vaše dotazy - níže uvedená literatura je ve
fondu knihovny VŠE (katalog knihovny je dostupný pro prohlížení na adrese
http://library.vse.cz, možnost HOST). Zde můžete najít i další prameny, pro
vyhledávání jsem použila klíčová slova - lean manufacturing, štíhlá výroba,
six sigma, kaizen. Další možností je prohledávání katalogů českých a
světových knihoven prostřednictvím Jednotné informační brány na adrese
http://www.jib.cz/V?RN=665319073. Případné výpůjčky knih ze zahraničí
zprostředkuje mezinárodní výpůjční služba, jedná se o placenou službu
(200,--800,-Kč za výpůjčku podle země objednání), výpůjčku vám zprostředkuje
Národní knihovna ČR.
Závěrečné práce nejsou volně dostupné. Informace o službách a provozu
knihovny VŠE najdete na http:
Zda se zde přednáší problematika, která vás zajímá, to bohužel nevím, ale
zkuste se obrátit nejspíše na Podnikohospodářskou fakultu, kde by vám měli
toto zodpovědět.
Závěrečné práce:
Hobzová, Veronika: Využití lean manufacturingu v řízení nákladů. Diplomová
práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví,
2010. - elektronický zdroj
Nguyen, Hoai Vu: Japonský styl řízení. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola
ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009 - elektronický
zdroj
Pastucha, Jakub: Štíhlý podnik. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola
ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009 - elektronický zdroj
Literatura:
Carroll, Brian J.: Lean performance ERP project management :  implementing
the virtual lean enterprise. New York : Auerbach Publications, 2008. ISBN
978-0-8493-0532-0
Poppendieck, Mary: Lean software development :  an agile toolkit. Boston :
Addison-Wesley, 2003. ISBN 0-321-15078-3 (brož.).
Womack, James P.: Lean thinking :  banish waste and create wealth in your
corporation. New York : Free Press, 2003. ISBN 0-7432-4927-5
Imai, Masaaki: Gemba kaizen. Brno : Computer Press, 2005. ISBN
80-251-0850-3.
Imai, Masaaki: Kaizen :  metoda, jak zavést úspornější a flexibilnější
výrobu v podniku. Brno : Computer Press, 2004. ISBN  80-251-0461-3
Töpfer, Armin: Six sigma : koncepce a příklady pro řízení bez chyb.
Internetové zdroje:
http://www.ikvalita.cz/tools.php?ID=128
http://e-api.cz/article/69253.metoda-5s-8211-zakladni-kamen-stihle-vyroby/
http://www.vlastnicesta.cz/akademie/kvalita-system-kvality/kvalita-system-kvality-metody/5s-kvalita-je-poradek/
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
17.03.2010 10:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu