Meteorologické pomůcky
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych názvy meteorologických měřících pomůcek.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný prostřednictvím chatu. Dotaz se týkal názvů
meteorologických měřících pomůcek.
Velmi pěkně je meteorologická měřící technika, meteorologická měření a
pozorování popsána v knize "Meteorologie a klimatologie".
V tradiční meteorologické budce se nachází tyto přístroje:
* 2 staniční teploměry (suchý a vlhký)
* vlasový vlhkoměr
*  extrémní teploměry (maximální a minimální)
* termograf
* hydrograf
Dále Vám uvádíme přístroje podle toho, co měří:
Intenzita slunečního záření:
* pyranometry (měří krátkovlnné záření)
* net-pyrradiometry (měří dlouho- a krátkovlnnou bilanci)
* pyrgeometry (měří dlouhovlnné záření)
* spektroradiometry (měří sluneční záření v úzkých vybraných pásmech)
Stratosférický ozon:
* spektrofotometry (měření ozonu ve vertikálním sloupci atmosféry se spodní
základnou na zemském povrchu a horní hranicí na vnější hranici atmosféry)
Sluneční svit:
* heliograf (trvání slunečního svitu)
Teplota vzduchu (nejrozšířenější druhy):
* Skleněné kapalinové teploměry
* Deformační  teploměry
* elektrické teploměry
Atmosférické srážky:
* Srážkoměr (měření deště)
* Sněhové prkénko, sněhoměrná lať (sníh)* Drosometr (měření množství rosy)
Vlhkost vzduchu:
* Psychrometr
* Vlasový vlhkoměr (hygrometr)
Tlak vzduchu:
* Tlakoměr (barometr -rtuťový, kovový, a hypsometry)
Přízemní vítr:
* Větrné směrovky
* Anemometry (rychlost přízemního větru)
Oblačnost:
* Nefometr (celkové pokrytí oblohy oblačností)
* Nefoskop (měření směru a rychlosti tahu oblaků)
Ve výše uvedené knize naleznete podrobnější popis jednotlivých přístrojů a
další informace ohledně měření obecně a k tomu určených přístrojů.
Hezky je toto téma zpracováno také v internetové encyklopedii Wikipedie,
pokud Vám tedy bude stačit tento internetový zdroj, můžete jej využít na
adrese
http://cs.wikipedia.org/wiki/Meteorologie#M.C4.9B.C5.99en.C3.AD_dohlednosti
Použitá literatura:
VYSOUDIL, Miroslav. Meteorologie a klimatologie. 2. vyd. Olomouc: Univerzita
Palackého v Olomouci, 2006. 281 s. Skripta. ISBN 80-244-1455-4.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200702/contents/nkc20061701126_1.pdf
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.02.2015 16:56
Anonym píše:
Úterý 03.03.2015 09:04
Výborný dotaz
KaKo píše:
Úterý 03.03.2015 10:03
Děkujeme :-)
Dedek píše:
Čtvrtek 05.03.2015 19:41
Z názvu přístroje na měření rychlosti přízemního větru vypadlo "em", jmenuje se Anemometr :)
PSK - admin píše:
Pátek 06.03.2015 09:15
Děkujeme za upozornění, název přístroje upravíme v odpovědi.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu