Městská rezervace
Text dotazu
Dobrý den, prosím o radu. Kde na internetu, nebo v
jakých publikacích je možné nalézt charakteristiku termínu "městská
rezervace", popřípadě nějakou publikaci či článek, které přímo o tomto
tématu pojednávají. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pojem městská rezervace jsme nejčastěji nalezli ve smyslu "městská památková rezervace". Vysvětlení uvádí např. encyklopedie Universum:
městské památkové rezervace - vybraná historická města nebo jejich části (městské historické jádro) s dochovanými soubory budov (též uličními sítěmi, archeol. nalezišti ap.), u nichž důkladný uměleckohistorický průzkum a dokumentace prokázaly nutnost chránit je jako celek. Pojem m. p. r. vznikl v praxi památkové péče po 2. sv. válce (1948); schválen vládou jako samostatná instituce a zároveň stanovena hlediska výběru (1950, zákon č. 22/1958 Sb. a č. 20/1986 Sb.); do 1998 vyhlášena v Čechách a na Moravě jako m. p. r. tato města: Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Domažlice, Františkovy Lázně, Horšovský Týn, Hradec Králové, Cheb, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Josefov, Kadaň, Kolín, Kroměříž, Kutná Hora, Lipník nad Bečvou, Litoměřice, Litomyšl, Loket, Mikulov, Moravská Třebová, Nové Město nad Metují, Nový Jičín, Olomouc, Pardubice, Pelhřimov, Plzeň, Praha, Prachatice, Příbor, Slavonice, Štramberk, Telč, Terezín, Třeboň, Úštěk, Znojmo, Žatec.
zdroj:
* Universum : všeobecná encyklopedie. 6. díl, Mb-Op. Praha : Odeon, 2001. s.
70. ISBN 80-207-1068-X. Online dostupné v Encyklopedii COTOJE.CZ.
Přehled městských památkových rezervací najdete i v systému MonumNet Národního památkového ústavu (http://monumnet.npu.cz/chruzemi/hledani.php  >> zvolit možnost Městská památková rezervace, případně kraj a okres). Více informací o městských památkových rezervacích je uvedeno i v níže zmíněných publikacích, další si můžete vyhledat v Elektronickém katalogu NK ČR, do pole Předmět zadat např. dotaz městs? památk? rezervac?. Na toto téma vyšlo i poměrně velké množství článků, které je možné vyhledat v bázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, která obsahuje záznamy od roku 1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl ), způsob hledání je stejný jako v bázi NKC.
* FOUD, Karel. Tvorba a ochrana prostředí historických jader měst a obcí.
Plzeň : Plzeňský kraj, 2004. 99 s.
* DVOŘÁČEK, Petr. Městské památkové rezervace do kapsy. Praha : Levné knihy KMa, c2003. 125 s. ISBN 80-7309-991-8.
* HRÁDEK, Mojmír a kol. Městské památkové rezervace. 1. vyd. Praha :
Olympia, 2000. 177 s. ISBN 80-7033-657-9.
* Městské památkové rezervace : katalog : půdorysy měst. Praha : Jalna, 1997. 87 s. ISBN 80-902305-2-0.
Označení "městská rezervace" jsme také nalezli ve spojení s vymezeným přírodním územím, které přináleží k určitému městu (např. Městská rezervace v Novém Jičíně - http://www.novy-jicin.cz/informace-o-meste/profil-mesta.html). Zákon č.114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny definuje jednotlivé úrovně chráněných území, tj. velkoplošná zvláště chráněná území (národní park,CHKO) a maloplošná zvláště chráněná území (národní přírodní rezervace, přírodní rezervace, národní přírodní památka, přírodní památka), označení městská rezervace v souvislosti s ochranou přírody zákon však neuvádí
(http://www.env.cz/C1257458002F0DC7/cz/priroda_krajina/$FILE/OOP-zakon_114-1992.pdf).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 13:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu