Mesmerismus
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co je to prosím MESMERISMUS (mesmerický)?
Odpověď
Dobrý den,
Vysvětlení pojmu mesmerismus jsme nalezli na následujících webových stránkách, přikládáme, jak vysvětlení termínu, tak i webový odkaz na zdrojové webové stránky http://www.sysifos.cz/index.php?id=slovnik&act=zobrazit&idd=&pismeno=&vyraz=1189079363&heslo=Mesmerismus .
Mesmerismus
Mesmerismus neboli léčení animálním "magnetismem" je termín odvozený od F.A. Mesmera, (1734-1815), francouzského lékaře, který zprvu léčil své pacienty přikládáním permanentních magnetů na nemocná místa, ale když zjistil, že stejného efektu dosáhne svýma rukama bez magnetu, došel k přesvědčení, že existuje i živočišný magnetismus, "gravitus animalis". Pokládal ho za "univerzální fluidum", které vyplňuje celý vesmír. Člověk je přijímá z okolí, shromažďuje v sobě a může je pak přenést i na jiného člověka. Mesmer se domníval, že choroby vznikají překážkami, kladenými volnému oběhu tohoto "magnetismu" v těle. Tyto překážky pak Mesmer odstraňoval přikládáním rukou, které měly z prstů vyzařovat léčebný magnetismus, jindy rukama nad pacientem pohyboval nebo používal nádoby s "magnetizovanou" vodou, do kterých pacient vkládal nemocné končetiny. Svým působením dokázal Mesmer uvést nemocného do somnambulního stavu a navodit léčící křeče, tj. uzdravující krizi. Měl značné léčebné úspěchy a hodně následovníků. Mnozí léčitelé používají jeho metodu dodnes. Někteří z nich si říkají magnetopati a o existenci živočišného magnetismu jsou přesvědčeni
Hodnocení: Žádný živočišný magnetismus neexistuje. Existuje jen fyzikální magnetismus, který je projevem pohybu elektrického náboje (tedy elektrickým proudem), v některých případech vlastními magnetickými momenty elektronů, případně vlastními magnetickými momenty jader některých prvků. Mesmerovu představu vyvrátila už v r.1784 komise, ustavená francouzskou Akademií, která požadovala, aby Mesmer animálním magnetismem ovlivnil kompas a elektrometr. To se Mesmerovi nezdařilo. Jevy, ke kterým docházelo při mesmerizaci, byly později vysvětleny jako sugestivní (placebové) a hypnotické působení. Proto nejlépe reagovali pacienti s hysterickými obrazy, např. obrnami. Přes jednoznačné vyvrácení Mesmerova výkladu mnozí esoteričtí léčitelé až do dnešního dne v živočišný magnetismus věří a nazývají ho moderněji "biomagnetismem" nebo také kosmickým magnetismem. Nezměnil se ani způsob jejich léčení. Léčitel většinou krouží svýma rukama nad nemocným orgánem a vysílá do něj "magnetismus". Podle některých popisů pak léčitel bolest odvede přes ramena a opotřebovaný magnetismus odhodí nebo odstraní koupelí. Podobně léčitelé zacházejí s aurou.
Odkazy: Kol. autorů: Alternativní medicína, možnosti a rizika. Grada, Praha 1995
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu