měsíční růže
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit historii tzv. měsíčních růží, zejména způsob jejich vyšlechtění a zda se stále ještě produkují. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
měsíční či též bengálské či čínské růže byly u nás ještě na počátku 20. století pravděpodobně poměrně hojně pěstovány.
Vzhledem byly drobnější než jiné druhy růží a bohatě kvetly od jara do zimy.
"Růže měsíční neboli bengalské. — Rosa indica semperflorens. Měsíční růže kvetou od časného jara až do prvních mrazů na podzim. Vyznačují se bohatým květenstvím a drobnějším vzrůstem nežli ostatní růže. Kvetou na mladém dřevě, pročež vyžadují krátký řez a dobrou, výživnou, poněkud lehčí půdu. Pěstují se co pravokořenné v hrncích neb ve volné půdě, na skupinách i také vysázené kolem křovinatých skupin se krásně uplatňují. Také k řezání pro jemné vazby jest neocenitelná."
Citováno z: KULIŠAN, Alois Josef. Růže, její pěstování, ošetřování, množení, užitečnost a význam národohospodářský: praktická příručka pro pěstitele, milovníky a přátele růží. Praha: Zemědělské knihkupectví (A. Neubert), 1914. s. 108. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:2918c931-9186-4209-b90e-267f5996214d
S. 109 - výčet druhů měsíčních růží z roku 1914, které u nás byly známy.
Za několik desetiletí během 20. století ovšem upadly tyto růže na našem území téměř v zapomnění. Jak vyplývá z článku "Znáte měsíční růži?" z roku 1983, byly měsíční růže u nás již v 80. letech 20. století prakticky zapomenutým druhem.
Tyto růže pocházejí z asijských oblastí, kde docházelo ke kultivaci rostlin po dobu celých tisíciletí. Díky izolaci těchto oblastí ovšem o tomto procesu kultivace máme poměrně málo informací. Do Evropy se tyto růže dostaly dle záznamů až koncem 18. a začátkem 20. století. Během 19. století se jejich pěstování poměrně značně rozšířilo.
Více se o historii měsíční růže můžete dočíst v následujících zdrojích:
* https://books.google.cz/books?id=a2_g1faKWdYC&lpg=PP22&dq=Rosa%20indica%20semperflorens&hl=cs&pg=PP21#v=onepage&q=Rosa%20indica%20semperflorens&f=false
* https://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_chinensis
* https://www.rosegathering.com/china.html
* https://quarryhillbg.org/thehistoryandlegacyofthechinarose.html
* https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/rosa-indica-var-semperflorens-monthly-rose-rosa-cymosa-news-photo/1036704794
V současné nabídce českých zahradnictví jsme tento druh růže (Rosa indica semperflorens ) bohužel nenalezli. Nabízejí ji však mimo jiné některá německá zahradnictví (např. https://www.rosen-kalbus.de/historische-rosen/rosa-indica-semperfl )
Další zdroje k tématu:
* Znáte měsíční růže? Zahrádkář: rádce ovocnářů, zelinářů, květinářů, vinařů a ostatních pěstitelů. Praha: Československý ovocnářský a zahrádkářský svaz, 1983, 15(6). sv. 6 s. 139. ISSN 0139-7761. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e08135a0-755e-11e8-be68-5ef3fc9bb22f
* RAUSCH, Andrea, TIMMERMANN, Annette a VĚTVIČKA, Václav. Lexikon růží: odrůdy, původ, použití, ošetřování. Čestlice: Rebo Productions CZ, 2004. s. 54. ISBN 80-7234-377-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:79749a50-4dab-11e6-8361-5ef3fc9ae867
* STEINOVÁ, Šárka, ZÁMEČNÍK, Roman a OTTOMANSKÁ, Stanislava. Zahradní umění první Československé republiky a její zahradníci. Praha: Národní zemědělské muzeum, s.p.o., 2017. s. 351. ISBN 978-80-86874-79-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c9bcce90-8370-11e8-9690-005056827e51
* https://books.google.cz/books?id=hab5ui_Pj_MC&dq=Rosa%20indica%20semperflorens&hl=cs&pg=PA92#v=onepage&q=Rosa%20indica%20semperflorens&f=false
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.12.2020 11:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu